Φορολογικές δηλώσεις: 10 μυστικά για λιγότερο φόρο – Οι κινήσεις που μηδενίζουν το «ραβασάκι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: 10 μυστικά για λιγότερο φόρο – Οι κινήσεις που μηδενίζουν το «ραβασάκι»
Στον δρόμο προς τη Βουλή η διάταξη για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων 1 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων. Ποιοι γλιτώνουν από τις αποδείξεις, οι φοροεκπτώσεις για νέους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Αντιμέτωποι με τον χρόνο βρίσκονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και οικονομικές διευθύνσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ το σύνολο των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ώστε να «τρέξει» η διαδικασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας, η οποία θα υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις 6,6 εκατ. νοικοκυριών.

Η πρεμιέρα αναμένεται στα τέλη Μαρτίου με την ΑΑΔΕ να «φουλάρει τις μηχανές», ενώ στο δρόμο προς τη Βουλή βρίσκεται η διάταξη που θα προβλέπει την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την ΑΑΔΕ για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ θα έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να τσεκάρουν τα στοιχεία της δήλωσης. Ακόμα και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν τίποτα ή δεν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα το κάνει μόνη της η ΑΑΔΕ πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης δεν κρύβουν μόνο παγίδες αλλά και φορο-εκπτώσεις τις οποίες θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα:

1. Απαλλαγή από e-αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

2. «Ψαλίδι» στα τεκμήρια. Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

3. Νέοι επιτηδευματίες. Όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητας από το 2021, 2022 ή 2023 κερδίζουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

4. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

5. Μισή προκαταβολή φόρου. Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

6. Φιλοξενία. Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, καθώς και οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Ωστόσο, το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς που φιλοξενούν τα παιδιά ή τα παιδιά που φιλοξενούν τους γονείς τους.

7. Φοιτητική κατοικία. Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό για τον γονέα σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας το οποίο θα πρέπει να καλύψει για να μην πληρώσει περισσότερο φόρο.

8. Ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

9. Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2023, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ανείσπρακτα εισοδήματα, θα πρέπει μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

10. Έκπτωση φόρου λόγω τέκνων: Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2023 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dominique Leroy (Deutsche Telekom): Η μετάβαση της διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι ομαλή

Κατώτατος μισθός: «Ψαλίδα» 12 μονάδων χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτών - εργαζομένων - Η πρόταση του ΣΕΒ

Στάσσης: Στόχος ο ηγετικός ρόλος της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη - «Κλειδί» η Ρουμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider