ΑΑΔΕ: Είσπραξη φόρων 60,76 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2024 – Στα 6,59 δισ. ευρώ οι επιστροφές φέτος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Είσπραξη φόρων 60,76 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2024 – Στα 6,59 δισ. ευρώ οι επιστροφές φέτος
Τι προβλέπει η απόφαση Θεοχάρη.

Φορολογικά έσοδα ύψους 60,76 δισ. ευρώ καλείται να εισπράξει μέσα στο τρέχον έτος η ΑΑΔΕ, με βάση τους ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα που καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη. Επίσης, θα πρέπει να εισπραχθούν μη φορολογικά έσοδα ύψους 4,25 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ.

Στην απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, επισημαίνεται ότι οι στόχοι για τα έσοδα αλλά και επιστροφών φόρου θα πρέπει να υλοποιηθούν σωρευτικά στο 100%, ενώ όσον αφορά στο ύψος των εισπράξεων ανάλογα με τη πηγή προέλευσης προκύπτουν τα εξής:

  • 24,391 δισ. ευρώ από ΦΠΑ.
  • 19,69 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος. Στα 11,408 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα ενώ ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να ανέλθει φέτος σε 6,779 δισ. ευρώ.
  • 2,453 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
  • 7,065 δισ. ευρώ από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης εκ των όποιων 4,102 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ενεργειακά προϊόντα, 2,237 δισ. ευρώ από καπνικά προϊόντα.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση Θεοχάρη:

- Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση. Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

- Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογισθεί αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων, από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ. Επίσης σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων ή παραγόντων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πέντε «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές κατοικίες ύψους 85 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

Κατώτατος μισθός: Από 4% έως 16,5% οι προτάσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων για την αύξηση του Απριλίου

Τράπεζες: Μόνο 1 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια θα μπορεί να χορηγείται καθ' υπέρβαση των ορίων που θα θέσει η ΤτΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider