Τέλος χρόνου για την δωρεάν ιατρική κάλυψη επαγγελματιών με χρέη - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος χρόνου για την δωρεάν ιατρική κάλυψη επαγγελματιών με χρέη - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενδέχεται να επεκτείνει και φέτος την περίοδο χάριτος που ίσχυε πέρυσι και επέτρεπε στους μη μισθωτούς να καταβάλλουν μόνο τις εισφορές υπέρ υγείας, ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

«Κληρώνει» την επόμενη εβδομάδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Εκείνοι που δεν θα σπεύσουν να αποπληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, θα μείνουν από την 1η Μαρτίου χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.

Έως τις 31 Ιανουαρίου οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλόμενες (προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ), καθώς στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα.

Πάντως, πηγές του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι από το 2024 ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν μόνο οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ ή τις έχουν ρυθμίσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια -λόγω κορονοϊού- υπήρχε ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα τα τελευταία τρία χρόνια έγινε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, καθώς τα έτη 2021-22, μπορούσε κάποιος να λάβει ασφαλιστική ικανότητα χωρίς να καταβάλει όλο το ποσό. Το 2023 βρέθηκε μια μέση λύση, όπου οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούσαν να καταβάλλουν μόνο το κομμάτι υπέρ υγείας.

«Οι μη μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πρέπει να φροντίσουν είτε να αποπληρώσουν είτε να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των προηγούμενων ετών. Τους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 24 δόσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου» ανέφερε ο Ηλίας Τσούνης εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία. Πάντως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

«Παράθυρο» για εξαίρεση και φέτος

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενδέχεται να επεκτείνει και φέτος την περίοδο χάριτος που ίσχυε πέρυσι και επέτρεπε στους μη μισθωτούς να καταβάλλουν μόνο τις εισφορές υπέρ υγείας (60 με 70 ευρώ της μηνιαίας εισφοράς ασθένειας) ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επανάληψη του μέτρου αυτού (εφάπαξ καταβολή των εισφορών υγείας του 2023) θα διευκόλυνε τους επαγγελματίες, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, αλλά και αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία και την εφορία.

Πάντως πέρυσι που ίσχυσε το εν λόγω μέτρο, το αξιοποίησαν μόλις οι 400.000 από τους 800.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με τους υπολοίπους να περιορίζονται στις καλύψεις των δομών δημόσιας υγείας για τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 και μετά - λόγω Covid - οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανανέωναν σε ετήσια βάση την ασφάλισή τους για παροχές υγείας, χωρίς να ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ αν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Προσκλητήριο ΕΦΚΑ έως τέλος Ιανουαρίου στους μελλοντικούς ασφαλισμένους του Δημοσίου

Πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider