Με συμβάσεις ελαστικής εργασίας μία στις δύο προσλήψεις του 2023 - Πρεμιέρα για τις συμβάσεις χωρίς ωράριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με συμβάσεις ελαστικής εργασίας μία στις δύο προσλήψεις του 2023 - Πρεμιέρα για τις συμβάσεις χωρίς ωράριο
Σχεδόν μία στις δύο προσλήψεις που υπογράφηκαν το 2023 ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (part time, εκ περιτροπής κλπ). Πρεμιέρα για τις συμβάσεις κατά παραγγελία, για εργαζόμενους που καλύπτουν περιστασιακές ή έκτακτες ανάγκες

Θετικό κατά 98.153 νέες θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης το 11μηνο του 2023. Ωστόσο σχεδόν μία στις δύο προσλήψεις που υπογράφηκαν ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (part time, εκ περιτροπής κλπ). Συγκεκριμένα από τις 2.990.000 νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν, μόλις οι 1.537.000 ήταν πλήρους απασχόλησης.

Ειδικά τον Νοέμβριο του 2023, σε σύνολο 223.119 προσληφθέντων εργαζομένων, τα 110.902 άτομα προσλήφθηκαν για πλήρη απασχόληση (ποσοστό 49,7%), ενώ η πλειονότητα, δηλαδή 112.208 (89.749 + 22.459) εργαζόμενοι (ποσοστό 50,3%), προσλήφθηκαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Η ραγδαία εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας τα τελευταία χρόνια μπορεί να αφορά τους περισσότερους κλάδους, αλλά «προτιμά» κλάδους όπως η μαζική εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο, ενώ δείχνει ιδιαίτερη... αδυναμία στις γυναίκες.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι απολύσεις το 2023, ενώ εξακολουθεί και την περσινή χρονιά το «κύμα» παραιτήσεων που τροφοδότησε η περίοδος του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2023, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.990.101 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.891.948, εκ των οποίων οι 1.843.965 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 1.047.983 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, καταγράφηκαν 82.463 απολύσεις – αποχωρήσεις εργαζομένων, περισσότερες από τις προσλήψεις. Ωστόσο πρόκειται για έναν μήνα που παραδοσιακά οι απολύσεις κοριφώνονται, καθώς λήγει η τουριστική περίοδος με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στο τουρισμό να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απολύσεις αυξήθηκαν – περισσότερο – από τις προσλήψεις σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, υπερκαλύπτοντας την όποια αύξηση των προσλήψεων.

Συγκεκριμένα οι προσλήψεις τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 223.119, έναντι 202.015 τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (αύξηση κατά 21.104). Οι απολύσεις – αποχωρήσεις έφθασαν τον προηγούμενο Νοέμβριο τις 305.582, έναντι 285.642 τον Νοέμβριο του 2022 (αύξηση 19.940).

Το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης ήταν αρνητικό τόσο τον φετινό Νοέμβριο (-82.463 θέσεις εργασίας) όσο και τον Νοέμβριο του 2022 (-83.627 θέσεις). Ωστόσο προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 1.164 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο 2023.

Συμβάσεις κατά παραγγελία

Νέες συμβάσεις ελαστικής εργασίας προστίθενται στη βεντάλια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης από φέτος, με το νόμο 5053/2023. Μια τέτοια μορφή σύμβασης είναι εκείνη της κατά παραγγελία απασχόλησης, που διασφαλίζει νομιμότητα και κανόνες στους εργαζόμενους που καλύπτουν περιστασιακές ή έκτακτες ανάγκες.

Τις συμβάσεις με κατά παραγγελία απασχόληση μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας με εργοδότη, αλλά δεν έχουν οργανωμένο ωράριο απασχόλησης.

Στην περίπτωση που η εργασία που ανατίθεται με σύμβαση κατά παραγγελία και ακυρωθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε ο εργαζόμενος θα πληρώνεται με το αντίστοιχο ωρομίσθιο για όλες τις ώρες εργασίας που δεν του ανατέθηκαν.

Η σύμβαση με κατά παραγγελία απασχόληση περιλαμβάνει:

  • Το σύνολο των μηνιαίων συμφωνημένων ωρών απασχόλησης.
  • Τις ημέρες και ώρες αναφοράς εντός των οποίων δύναται να παρασχεθεί η συμφωνηθείσα εργασία.
  • Τον αριθμό των εγγυημένων αμειβόμενων ωρών ανά μήνα που δεν μπορεί να υπολείπεται του ενός τετάρτου (1/4) των συμφωνημένων ωρών.
  • Την αμοιβή που καταβάλλεται για τις εγγυημένες αμειβόμενες ώρες και την αμοιβή που καταβάλλεται για την εργασία που πραγματοποιείται επιπροσθέτως ή πέραν των εγγυημένων αυτών ωρών, εφόσον έχει συμφωνηθεί ανώτερη αμοιβή.
  • Την ελάχιστη περίοδο εντός της οποίας ο εργοδότης οφείλει να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο πριν από την ανάθεση εργασίας και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 24 ωρών, πλην των περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης.
  • Την προθεσμία εντός της οποίας ο εργοδότης δύναται να ακυρώσει την ανάθεση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση όπως προβλέπει ο νόμος "αν οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά από την ειδοποίηση και πάντως πριν από την ανάληψη της εργασίας ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στα ωρομίσθια των ωρών εργασίας που δεν του ανατέθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου - Πώς «ξεκλειδώνει» η εξαήμερη απασχόληση

Συμβάσεις κατά παραγγελία: Τι ισχύει για όσους δουλεύουν με «μηδενικό ωράριο» - Μισθοί και ρήτρες ασφαλείας

Απασχόληση συνταξιούχων: Ποιοι θα λάβουν μισθό και σύνταξη χωρίς καμία κράτηση - Τι κίνητρα επανένταξης ισχύουν από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider