Αιτήσεις για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αιτήσεις για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ
Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης

Μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου θα κληθούν οι μη μισθωτοί να καταβάλλουν τις νέες αυξημένες εισφορές του 2024 στον ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να επιλέξουν -ή να αλλάξουν- την ασφαλιστικής τους κατηγορία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές κατά 4% περίπου, όσο και το τελικό ποσό αύξησης του πληθωρισμού του 2023. Αυτό συνεπάγεται μια αύξηση από τα ποσά που πλήρωναν φέτος, της τάξης των 10 έως 25 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την κατηγορία που θα επιλέξουν.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία (περί το 90%) των επαγγελματιών και αγροτών επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι από τα 230 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, από τον Γενάρη θα πρέπει να καταβάλλουν 240 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης, ενώ επηρρεάζει και το ύψος της σύνταξης που θα λάβει μελλοντικά ο ασφαλισμένος. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής του για το έτος 2024. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

- Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
- Η επιλογή θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.
- Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
- Η προθεσμία για υποβολή της αίτησης είναι έως και την Τετάρτη 31/01/2024.

Μετάβαση στο ΤΕΚΑ

Παρατείνεται για ένα έτος (έως τις 31/12/2024) η αρχική προθεσμία για προαιρετική μετάβαση από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.

Η παράταση αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αιτηθούν την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα επικούρισης, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ υποβάλλοντας αίτηση στο be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1.

Παρέχεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα ευρύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους. Ειδικότερα τον έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και την απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης.

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, εντάσσονται στο ΤΕΚΑ. Επιπλέον μέσω του be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 2, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 24.000 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας συντάξης - Ξεκινά νέα υπηρεσία τηλεφωνικών κλήσεων από τον ΕΦΚΑ

Γεωργιάδης σε εκδήλωση ΕΦΚΑ: Στόχος ο μηδενισμός του χρόνου αναμονής για την έκδοση σύνταξης

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον έλεγχο του δικαιώματος εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider