Εργαζόμενοι μετανάστες: Έρχεται η πλατφόρμα της Κομισιόν για όσους θέλουν να εργαστούν στην ΕΕ - Τι θα ισχύει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργαζόμενοι μετανάστες: Έρχεται η πλατφόρμα της Κομισιόν για όσους θέλουν να εργαστούν στην ΕΕ - Τι θα ισχύει
Η χώρα αναζητά να συμπληρώσει τα κενά εργατικού δυναμικού από τους νόμιμα ή παράτυπα εισερχόμενους στην Ελλάδα.

Εν μέσω δημογραφικών προκλήσεων και γήρανσης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις ελλείψης ανθρώπινου δυναμικού, η συζήτηση για τον συνολικά θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας Καιρίδη για την άδεια διαμονής σε εργαζόμενους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες και το «ναι» του Γιάννη Στουρνάρα στην ενσωμάτωση των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας, δείχνουν πως η χώρα αναζητά να συμπληρώσει τα κενά εργατικού δυναμικού από τους νόμιμα ή παράτυπα εισερχόμενους στην Ελλάδα.

«Στην παρούσα συγκυρία, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας. Επίσης, απαραίτητες είναι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, σε ομιλία του στο 2ο MD Forum.

Λίγο νωρίτερα είχε υπερψηφιστεί με «262» ψήφους η τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου που για πρώτη φορά συνδέει την άδεια διαμονής μεταναστών με την προσφορά εργασίας. Η άδεια θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Στο μεταξύ, τη δημιουργία πλατφόρμας ειδικοτήτων, με στόχο να εισέρχονται στην Ε.Ε. μόνο νόμιμοι μετανάστες που θέλουν να εργαστούν, περιλαμβάνει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η πλατφόρμα θα κάνει την αντιστοίχιση των αναγκών κάθε χώρας σε ανθρώπινο δυναμικό, με τις δεξιότητες που θα έχουν δηλώσει οι επίδοξοι μετανάστες.

Η πρόταση της Κομισιόν

«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση μέσω μιας δεξαμενής ταλέντων, πολιτών τρίτων χωρών που ζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν.

Στόχος είναι η πλατφόρμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων, κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν εάν θέλουν να συμμετέχουν και ποιες ειδικότητες χρειάζονται.

Μέσω αυτού του νόμιμου τρόπου εργασίας πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκεται να γίνει ακόμη ένα βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη μέλη, ενώ θα περιλαμβάνει και ισχυρές διασφαλίσεις που θα εγγυώνται δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.

Την στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες υποδοχής πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο ποιοι θα έρθουν. «Η Ελλάδα θέλει να είναι στην πρωτοπορία προσέλκυσης ταλέντων για να πάει καλύτερα η ελληνική κοινωνία, το ελληνικό συμφέρον».

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και της επικύρωσης των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες.

«Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε μια πλατφόρμα, ένα σύστημα στο οποίο θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αποδεδειγμένα χρειάζεται κόσμο, στην γεωργία, τουρισμό, εστίαση, υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ψηφιακή οικονομία, και θα επιτρέπουμε πολίτες από τρίτες χώρες που έχουν τα ανάλογα προσόντα για αυτές τις κενές θέσεις να τις κατακτήσουν» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επισήμανε δε ότι το σύστημα θα προχωρά στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης και θα κοινοποιεί στο κράτος μέλος που θα αφορά αυτή η σύζευξη τη δυνατότητα να προσκληθεί ο εργαζόμενος. «Είναι ένα νέο πεδίο ευκαιριών, δεδομένης και της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοταχώς προς τη σύνταξη και το 2023 - Ποιους συμφέρει η υποβολή αίτησης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο

Δημογραφικό σοκ σε 4 ελληνικές περιφέρειες - Ευρωπαϊκή συνδρομή για να «φρενάρει» το brain drain

ΟΟΣΑ: Η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα - Πίνακες

gazzetta
gazzetta reader insider insider