Φορολογική ενημερότητα με ένα κλικ και για όσους χρωστάνε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογική ενημερότητα με ένα κλικ και για όσους χρωστάνε
Ενεργοποιείται νέα ψηφιακή διαδικασία για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων και είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο.

Λίγο πιο εύκολη γίνεται η ζωή των φορολογούμενων που έχουν ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία και θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο. Πλέον, θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για αυτές τις συναλλαγές, με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καθιερώνουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης σε περίπτωση οφειλής. Με τη νέα διαδικασία, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και άμεσα θα λαμβάνουν τη φορολογική ενημερότητα, στην οποία θα αναγράφονται το ποσοστό που θα κρατήσει η Εφορία από τα χρήματα που θα εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο ή την πώληση κάποιου ακινήτου.

Τα ποσοστά παρακράτησης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, διαμορφώνονται ανάλογα με τη περίπτωση ως εξής:

1. Είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:

- 10% επί του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

- 30% επί του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

- 50% επί του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

- 70% επί του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

2. Περιοδική είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη μίας δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και -να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

3. Μεταβίβαση ακινήτου, ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος. Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Τα 5 «κλειδιά» για ρυθμίσεις με μεγαλύτερο «κούρεμα» - Αυξημένη η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους

Σε σημείο καμπής η ναυτιλία – Χάνει έδαφος η ελληνική σημαία, επιτακτική η ανάγκη για νέους ναυτικούς  

Εφορία: Ψηφιακό πελατολόγιο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider