Πότε θα γίνει η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Τι λέει η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα γίνει η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Τι λέει η κυβέρνηση
Τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνουν ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας - «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας» δηλώνει ο Αδ. Γεωργιάδης

Με τους «μέσους μισθούς» να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αφού ελάχιστα επηρεάζονται από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων φαντάζει μονόδρομος για την επιστροφή της αγοράς εργασίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε λόγο (στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ) για αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ, αλλά η επαναφορά και των υπολοίπων – εκτός των κατώτατων – αμοιβών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι πως το 80% των εργαζομένων δηλώνει πως δεν έλαβε καμία αύξηση το προηγούμενο έτος.

Τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνουν ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις που έχουν προέλθει από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στη χώρα μας σήμερα, οι κλαδικές συμβάσεις – μόλις μετά βίας – καλύπτουν το 25% των εργαζομένων, ενώ το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών μέσω των διαπραγματεύσεων, έχει πάψει από το 2012.

«Πιστεύω ότι η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας και θέλω να συνδέσω τη θητεία μου με την επαναφορά τους», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στο Action24, υπενθυμίζοντας πως η κατάργησή τους έγινε υποχρεωτικά στις εποχές των μνημονίων.

Ο υπουργός ανέφερε πως «η επιστροφή της Ελλάδας γίνεται σταδιακά, όπως συνέβη, λόγου χάριν, με το ξεπάγωμα των τριετιών. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, «εδώ και τώρα», χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα στον ενδιάμεσο χρόνο από σήμερα έως την επίσημη επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Που κυμαίνονται οι μισθοί στην Ελλάδα

Οι Έλληνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα 41 ώρες την εβδομάδα, έναντι 37,5 ώρες που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, οι μέσες μεικτές αποδοχές τους, σύμφωνα με τις ΑΠΔ που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε μόλις 1.038 ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2023). Μάλιστα, ένας στους τέσσερις μισθωτούς (26%) και συγκεκριμένα 640.718 άτομα (σε σύνολο 2.455.046), δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μισθό 430,81 ευρώ (μεικτά).

Για τον λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη από το τέλος σε σύνολο 38 χωρών, αναφορικά με το ύψος του μέσου ετήσιου μισθού, ο οποίος στη χώρα μας ανέρχεται σε 25.979 δολάρια ΗΠΑ (23.640 ευρώ) το 2022, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ κινήθηκε στα 53.416 δολάρια ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, γίνεται λόγος για επιτάχυνση της αύξησης των αποδοχών το 2022. Μάλιστα το ποσοστό που εκτιμάται πως θα αυξηθούν οι μισθοί φέτος ανέρχεται σε 7%.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας Utility Bidder, το 2022 οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα ήταν 24.709 ευρώ, όταν το 2012 ήταν 24.339 ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Άλλωστε και ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Taxing Wages, ανέφερε πως στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού 9,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποια επιδόματα αναπροσαρμόζονται

Εργασιακός νόμος: Τι αλλάζει από σήμερα σε μισθούς, συμβάσεις, απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider