Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου - Πώς «ξεκλειδώνει» η εξαήμερη απασχόληση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου - Πώς «ξεκλειδώνει» η εξαήμερη απασχόληση
Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου και δυνατότητα εξαήμερης εργασίας, με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο της 6ης ημέρας, προβλέπει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιo, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση από σήμερα.

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου και δυνατότητα εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο της 6ης ημέρας προβλέπει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί σήμερα προς δημόσια διαβούλευση.

Οι διατάξεις του ρυθμίζουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ προβλέπουν συμβάσεις μηδενικών ορών απασχόλησης (zero hours contract) καθώς και κατά παραγγελία απασχόλησης (on demand).

Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει ανάλογα με την ώρα που έχει εργαστεί. Η εργασία θα παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς, οι οποίες πρέπει να γνωστοποιούνται υποχρεωτικά στον εργαζόμενο.

«Δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν, ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει» δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας το παράδειγμα των εταιρειών catering.

«Ο εργαζόμενος θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων, ώστε να μην είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο εργαζόμενος που απασχολείται με zero hours contract θα πρέπει να έχει ειδοποιηθεί εγγράφως από τον εργοδότη του (γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου – sms , μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α.) για την ανάληψη εργασίας, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24 ωρών, πριν την πραγματοποίησή της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την ανάληψη της εργασίας, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση σε βάρος του από τον εργοδότη. Επίσης, εάν η ανάληψη εργασίας ακυρωθεί από τον εργοδότη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο της εργασίας που ακυρώθηκε.

«Ξεκλειδώνει» η εξαήμερη απασχόληση

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα -κυρίως της βιομηχανίας- που έχει να κάνει με την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις:

  • που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, ή
  • έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζομένους.

Πλέον θα επιτρέπεται η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με υποχρεωτική προδήλωσή της στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%.

«Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης του προσαυξημένο κατά 40%» εξήγησε ο κ.Γεωργιάδης.

Άλλες κορυφαίες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

- την απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου επειδή άσκησε τα νομικά του δικαιώματα. Σε περίπτωση απόλυσης, οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογούν πλήρως και γραπτώς στον εργαζόμενο τους λόγους απόλυσής του, χωρίς αυτοί οι λόγοι να συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση αυτών από πλευράς των εργαζομένων.

- την μείωση της δοκιμαστικής περιόδου στους 6 από τους 12 μήνες. Έτσι σε περίπτωση που ο εργοδότης μετά το πέρας των έξι μηνών αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο, τότε λαμβάνεται ως ημερομηνία πρόσληψης η αρχική ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση.

- την δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες, με την προϋπόθεση πως η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχόμενων ωρών ημερησίως. Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης εκτός του ωραρίου εργασίας του.

- την «τιμωρία» με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, όσων παρεμποδίζουν την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν σε περιπτώσεις απεργιών.

- την υποχρεωτική κατάρτιση εντός ωραρίου. Η κατάρτιση αυτή παρέχεται δωρεάν και υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας.

- την προστασία από δυσμενή μεταχείριση εργοδότη, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που είναι εκπρόσωποι εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πότε θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου - Τι ισχύει με την κατάργηση της αποζημίωσης

Από την 4ήμερη εργασία στα 16ωρα - Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο για τα ωράρια και τις ώρες ανάπαυσης των μισθωτών

Γεωργιάδης: Πάμε προς νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Υπέρ των εργαζομένων οι αλλαγές στο νέο ν/σ

gazzetta
gazzetta reader insider insider