Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Προθεσμία 5 ημερών πριν τα ραβασάκια του ΚΕΑΟ - Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στα «μανταλάκια»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Προθεσμία 5 ημερών πριν τα ραβασάκια του ΚΕΑΟ - Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στα «μανταλάκια»
Περιθώριο 5 ημερών να καταβάλουν τις απαιτητές δόσεις της ρύθμισης ή τυχόν έναντι ποσών για την εξόφληση της οφειλής - Δημοσιοποίηση των χρεών για τους μεγαλοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους

Εκπνέει την Δευτέρα 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων.

Από 1ης Αυγούστου το ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις, σε όσους δεν ενταχθούν στις τρέχουσες ρυθμίσεις. Παράλληλα θα υπάρξει και δημοσιοποίηση των χρεών για τους μεγαλοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Οι οφειλέτες έχουν περιθώριο 5 ημερών να καταβάλλουν τις απαιτητές δόσεις της ρύθμισης ή τυχόν έναντι ποσών για την εξόφληση της οφειλής, ιδίως κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου 2023, ώστε να γλυτώσουν την διαβίβαση του χρέους τους στο Τμήμα της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης ΚΕΑΟ.

Από τη δημοσιοποίηση αυτή θα εξαιρούνται:
• οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
• οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
• οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
• οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
• οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ, χρέη άνω των 150.000 ευρώ έχουν προς τα ασφαλιστικά Ταμεία 33.000 οφειλέτες. Συνολικά, η οφειλή ανέρχεται σε 19,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν την αρχική οφειλή και τα άλλα μισά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 12.500 οφειλέτες έχουν χρέη μεταξύ 150.000 - 200.000 ευρώ, ενώ οφειλές μεταξύ 200.000 και 500.000 ευρώ έχουν 14.000 οφειλέτες. Επιπλέον 3.700 μεγαλοφειλέτες χρωστούν ποσά μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ και 2.500 έχουν χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ.

Προτεραιότητα στις πρόσφατες και στις υψηλές οφειλές

Σε κάθε αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης χρέους είναι σημαντικό η αναγκαστική είσπραξη να γίνεται βάσει των χαρακτηριστικών του χρέους με καθιέρωση κριτηρίων χαρακτηρισμού και κατηγοριοποίησης των οφειλών.

Στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΑΟ υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής. Έτσι, προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα.

Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές. Για τον σκοπό αυτό, στη διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών με βάση τον νέο οργανισμό προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται.

Οι δράσεις που προγραμματίζονται από το ΚΕΑΟ για το 2023 είναι οι εξής:

- Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευμένων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών του ν. 4738/2020 με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών ΚΕΑΟ για την έγκαιρη αναγγελία τους.

- Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

- Εκτός της πάγιας στόχευσης για λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ, θα συνεχιστεί και η συστηματική εξαγωγή αρχείων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων (follow up) και τον προγραμματισμό νέων ενεργειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικές οφειλές: Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας σε 72 έως 120 δόσεις - Κέρδος 3,1 δισ. για τον ΕΦΚΑ

Π. Τσακλόγλου: Πώς θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι με χρέη που θέλουν να βγουν στη σύνταξη - Το σχέδιο για φορολόγηση επαγγελματικών ταμείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider