Πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά για υψηλότερες αποδοχές οι εργαζόμενοι - Υπερβολικές απαιτήσεις τους καταλογίζουν οι εργοδότες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά για υψηλότερες αποδοχές οι εργαζόμενοι - Υπερβολικές απαιτήσεις τους καταλογίζουν οι εργοδότες
Το 66% των εργοδοτών θεωρεί μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad

Θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο αυξήσεων μισθών το 2023 δείχνουν οι εργοδότες, εκδηλώνοντας την προθυμία τους να ενισχύσουν το εισόδημα του προσωπικού που απασχολούν κατά 1% έως και 20%.

Μέσα σε ένα περιβάλλον ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού, το 75% των επιχειρηματιών σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές των υπαλλήλων του εντός του έτους, ενώ το 22% εξ αυτών ενίσχυσε τους εργαζόμενούς του και εντός του 2022 με επιπλέον παροχές (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, επιδότηση κόστους ενέργειας, έξοδα μετακίνησης κλπ).

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς εργασίας, με την βελτίωση αποδοχών οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να ανακόψουν το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» που τροφοδότησε η πανδημία και να μην χάσουν τα στελέχη τους από τους ανταγωνιστές τους, που προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερα πακέτα απολαβών (μισθό, πριμ, εταιρικές παροχές κ.α.).

Επτά στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την θέση εργασίας τους για μια άλλη με μεγαλύτερο μισθό και λιγότερο άγχος, τάση που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα της Gez Z (γεννημένους από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έως τις αρχές του 2010), που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή πριν από μερικά χρόνια.

Η Γενιά Z κατηγορήθηκε ότι ήταν «επιθετική» ή και... «άπιστη» απέναντι στις εταιρείες, καθώς τα μέλη της προτιμούν να αναζητούν ενεργά και παθητικά νέες θέσεις εργασίας και νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, παρότι εργαζόμενοι.

Ο μισθολογικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός πλέον για τους νέους αλλά και τους παλαιότερους (ηλικιακά) εργαζόμενους. Το 74% εξ αυτών δηλώνει πρόθυμό να εγκαταλείψει την εργασία του, επειδή λαμβάνουν καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από μια ανταγωνιστική εταιρεία, ενώ το 50% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης της επαγγελματικής του διαδρομής σε άλλη εταιρεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 12% των εργαζομένων θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί σημαντικό λόγο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να στραφούν προς μια διαφορετική επαγγελματική πορεία.

«Υπερβολικές» μισθολογικές απαιτήσεις

Πάντως πολλοί εργοδότες δεν παύσουν να θεωρούν «υπερβολικές» τις μισθολογικές απαιτήσεις των υποψήφιων που περνούν από συνέντευξη, προκειμένου να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad, το 66% των εργοδοτών θεωρεί μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων. Μάλιστα θεωρούν πως ο παράγοντας αυτός αποτελεί την βασικότερη δυσκολία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σήμερα, όταν παλαιότερα η μεγαλύτερη πρόκληση είχε να κάνει με την εξεύρεση των κατάλληλων υποψήφιων και την διακράτηση των ταλέντων.

«Το υψηλό κόστος διαβίωσης και η συνολική ανάγκη των εργαζομένων, κάθε γενιάς, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχει οδηγήσει τους υποψήφιους στην
αναζήτηση θέσεων εργασίας με αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους διαδρομής» επισημαίνεται στην έρευνα.

Ωστόσο τα στελέχη των εταιρειών γνωρίζουν πως το ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών και οι ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά εργασίας: Προσλήψεις και μικρές αυξήσεις μισθών «βλέπουν» για το 2023 οι εργοδότες - Τα «αγκάθια»

Adecco: Το φαινόμενο των «εργαζόμενων boomerang» και η επίπτωσή τους στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider