Εφορία: «Ξεσκονίζει» τις παλιές φορο-υποθέσεις και στέλνει «ραβασάκια» με πρόστιμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: «Ξεσκονίζει» τις παλιές φορο-υποθέσεις και στέλνει «ραβασάκια» με πρόστιμα
Πρώτοι στη λίστα επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «ξέχασαν» τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017. Προθεσμία 30 ημερών για την πληρωμή των προστίμων. Ποιες εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Σημειώματα με πρόστιμα από το… παρελθόν έχει αρχίσει να στέλνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017 άρχισαν ήδη να λαμβάνουν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε εντός 30 ημερών.

Ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητα και τρέχει τους ελέγχους χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους προκειμένου να αποσταλούν έγκαιρα τα ειδοποιητήρια με τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα για όσους «ξέχασαν» τις συγκεντρικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών του 2017 ανέρχονται σε 100 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό ισχύει για όλες τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων έχει περάσει πλέον στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Οι γνωστές Μ.Υ.Φ. έχουν καταργηθεί από το 2021 καθώς τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα myDATΑ.

Εκτός από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στο «ραντάρ» του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα σημειώματα με τους φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2023 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φόρο-ελεγκτικό μηχανισμό.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Προϋπολογισμός: ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος στήριξαν τα έσοδα

Τι συμβαίνει με τη στεγαστική πίστη – Μεγάλο ατού τα σταθερά επιτόκια – Το στοίχημα για περισσότερα δάνεια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider