Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου
Τσακλόγλου
Το ενδεχόμενο οι φετινές αιτήσεις συνταξιοδότησεις να υπερβούν το περσινό ρεκόρ είναι απολύτως ρεαλιστικό, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τον Οκτώβριο είχαν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις

Το ρεκόρ του 2021, όταν άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την εργασία 212.151 ασφαλισμένοι (κυρίως εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί), φιλοδοξεί να «σπάσει» το 2022.

Μάλιστα το ενδεχόμενο οι φετινές αιτήσεις συνταξιοδότησεις να υπερβούν το περσινό ρεκόρ είναι απολύτως ρεαλιστικό, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τον Οκτώβριο είχαν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις, σύμφωνα με το σύστημα Άτλας.

Ο ρυθμός των νέων αιτήσεων είναι αυξημένος -παραδοσιακά- τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Εργασίας, δυσκολεύοντας τον στόχο για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εκπαιδευτικοί σπεύδουν να βγουν στη σύνταξη, φοβούμενοι πως από το 2023 μπορεί να λάβουν μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν. Μάλιστα η συνέπεια του ΕΦΚΑ που εκδίδει ταχύτερα τις νέες συντάξεις, ωθεί πολλούς από όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να το ασκήσουν, χωρίς να ανησυχούν πως θα ζουν 3 με 4 χρόνια με την προσωρινή, έως ότου λάβουν την σύνταξή τους.

Για την παρατηρούμενη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι κάτι το απρόσμενο, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βγαίνουν σε συνταξιοδότηση περισσότεροι ασφαλισμένοι αλλά και δάσκαλοι όπως και καθηγητές», στις τάξεις των οποίων υπάρχει μεγάλη αύξηση αιτήσεων.

Ωστόσο ο κ. Τσακλόγλου καλεί τους ασφαλισμένους να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και να βγουν όσο αργότερα γίνεται στη σύνταξη και κυρίως μετά τα 35 έτη, ώστε να μη χάσουν τις αυξήσεις που δίνει ο Νόμος 4670/2020.

«Αν βιαστεί κάποιος να πάει για σύνταξη τώρα, θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Υποστήριξε δε πως οι ασφαλισμένοι που σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 30ετία, με το νόμο Βρούτση (Νόμος 4670/2020) θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις, καθώς θα υπολογιστούν με πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης.

Σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας, ο υφυπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις ηλικίες συνταξιοδότησης που έχουν ήδη τεθεί με προηγούμενους νόμους (Νόμος 4336/2015) και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Σημειώνεται ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν ως το τέλος του 2021 είναι μεταβατικά, καθώς επιτρέπουν στους παλαιούς ασφαλισμένους -με ένσημα πριν από το 1993- να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη σε ηλικίες κάτω των 62 ετών και με λιγότερα από 40 χρόνια.

Αύξηση από το 2023

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες, γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.

Συνεπώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για όσους ασφαλισμένους αναμένεται να καταστούν συνταξιούχοι το 2023 ή αργότερα, καθώς θα δουν και αυτοί αυξημένες συντάξιμες αποδοχές αντίστοιχες με τις αυξήσεις που θα δουν οι ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023 (ύψους 7,75% τουλάχιστον).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλασματικά έτη: Πότε υποβάλλεται η αίτηση αναγνώρισης - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Τσακλόγλου: Τον Ιανουάριο ο υπολογισμός της αύξησης των συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider