Συντάξεις: Fast track έλεγχος των αιτήσεων - Τι προβλέπεται για όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Fast track έλεγχος των αιτήσεων - Τι προβλέπεται για όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 17.015 φάκελοι συνταξιοδότησης αγροτών από τον ΟΓΑ, 15.398 από τον ΟΑΕΕ και μόλις 4.584 από το ΕΤΑΑ των γιατρών, δικηγόρων και αυτοαπασχολούμενων

Έλεγχο- εξπρές στα συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται με τη νέα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη (fast track) θα διενεργεί ο ΕΦΚΑ για τυχόν ύπαρξη οφειλών, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να φροντίσουν να τακτοποιήσουν μέσα σε ένα δίμηνο.

Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν εντός του Απριλίου θα εκδοθούν με τη νέα διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης εντός τριών μηνών. Οι ασφαλισμένοι δηλαδή που θέλουν να ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο, θα λάβουν την σύνταξή τους έως το τέλος Ιουλίου. Μετά την πάροδο του τριμήνου, εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον ασφαλισμένο δεν επαληθευτούν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα καταβάλλεται η σύνταξη στον ασφαλισμένο και ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων.

Ταυτόχρονα θα διενεργείται αυτοματοποιημένος έλεγχος ύπαρξης οφειλών του ασφαλισμένου προς τον e-ΕΦΚΑ, άνω του ορίου που αποκλείει τη συνταξιοδότηση και μέσα σε ένα δίμηνο θα έχει προθεσμία να εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής ή το τμήμα αυτής που υπερβαίνει το όριο των:

  • 20.000 ευρώ για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και
  • 6.000 για τους αγρότες.

Η διαδικασία θα εκκινεί αφού εκδοθεί αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης, από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Αν ο ασφαλισμένος εξοφλήσει εμπρόθεσμα, έστω και το υπερβαίνων ποσό, τότε θα μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία απονομής της σύνταξής του, αλλιώς θα απορρίπτεται.

Υπενθυμίζεται πως σε εκκρεμότητα βρίσκονται 17.015 φάκελοι συνταξιοδότησης αγροτών από τον ΟΓΑ, 15.398 από τον ΟΑΕΕ και μόλις 4.584 από το ΕΤΑΑ των γιατρών, δικηγόρων και αυτοαπασχολούμενων, στους οποίους θα αναζητηθούν τυχόν οφειλές πριν απονεμηθούν οι κύριες συντάξεις.

Αν για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει χρέη από απλήρωτες εισφορές 23.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό δηλαδή τα 3.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ να τα εντάξει σε ρύθμιση 60 δόσεων που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του.

Τι αλλάζει στην έκδοση των συντάξεων

Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

- Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση.

- Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών, επομένως μπορεί να υπάρχει συνδυασμός του ασφαλιστικού ιστορικού που βρίσκεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (για τον ασφαλιστικό χρόνο που είναι καταγεγραμμένος εκεί) και της βεβαίωσης του πιστοποιημένου επαγγελματία για τον υπόλοιπο χρόνο.

Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

- Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 -και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης- η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. («συντάξεις εμπιστοσύνης»). Και εδώ ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

- Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

- Διευκρινίζεται ότι οι προθεσμίες αυτές -περιλαμβανομένης και της τρίμηνης προθεσμίας για την έκδοση κύριας σύνταξης- δεν ισχύουν για διεθνείς συντάξεις, δηλαδή για συντάξεις που εκδίδονται με τη συνδρομή και τη συμμετοχή ασφαλιστικών φορέων άλλων κρατών.

Ο έλεγχος

Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδίδονται με ταχείες διαδικασίες, ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετίας.

Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, η πράξη απονομής σύνταξης διατηρεί την ισχύ της και δεν συντρέχει περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

Ειδικά οι δηλώσεις περί χρόνου ασφάλισης επιπλέον αυτού που προκύπτει από το ΠΣ «ΑΤΛΑΣ» που ελήφθησαν υπόψη για να εκδοθούν πράξεις απονομής σύνταξης επί αιτημάτων που είχαν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022, χωρίς την προσκόμιση φυσικών παραστατικών που να τις θεμελιώνουν, ελέγχονται εντός προθεσμίας πέντε ετών που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα δέκα χρόνια. Στην περίπτωση των «συντάξεων εμπιστοσύνης», ο έλεγχος είναι πιο αυστηρός και αντίστοιχος με την αυξημένη εμπιστοσύνη προς τον ασφαλισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, αν ζητηθούν έγγραφα που τεκμηριώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο και αυτά δεν προσκομισθούν από τον ασφαλισμένο, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να ανακληθεί ή μεταρρυθμισθεί, αναλόγως, η πράξη απονομής σύνταξης.

Η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, στο βαθμό που αυτές καταβλήθηκαν βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου για τις οποίες δεν υποβλήθηκε τεκμηρίωση (δεν συνοδεύονταν δηλαδή από δικαιολογητικά), ανατρέχει στην έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης. Δεν υπάρχει δηλαδή ο χρονικός περιορισμός της τριετίας που ισχύει στις περιπτώσεις όπου η δήλωση του ασφαλισμένου για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο είχε τεκμηρίωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Υπ. Εργασίας: 9 απαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Αυξήσεις έως 6% στις συντάξεις από το 2023 - Ποιοι μένουν εκτός

gazzetta
gazzetta reader insider insider