ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις ρύθμισης των κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις - Ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις ρύθμισης των κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις - Ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι και την Δευτέρα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται και η πρώτη δόση.

Εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση κορονοχρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή τους σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση δεν ξεπερνούν τις 33.000, για οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι και την Δευτέρα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται και η πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην πανδημία «φούσκωσαν» οι οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα και ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη το Κέντρο έχει στείλει τα σχετικά «ραβασάκια» βεβαίωσης οφειλών σε 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι οφειλές αυτές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ξεπαγώνουν κατασχέσεις

Οσοι οφειλέτες δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους από το πρώτο lockdown, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιβλήθηκαν έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του συγκεκριμένου διακανονισμού μπορεί να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος. Στις επιχειρήσεις χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου.

Προϋπόθεση συνιστά η μη ύπαρξη τρεχουσών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών για το συγκεκριμένο έργο.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση ποσού ίσου με το ύψος της οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορονοχρέη

Οφειλές-Εφορία: Ποιοι μπορούν να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στις 72 δόσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider