Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» γενναία αύξηση τον Μάιo - Στόχος ο μέσος όρος της ΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» γενναία αύξηση τον Μάιo - Στόχος ο μέσος όρος της ΕΕ
Η πρωθυπουργική εξαγγελία για μεγάλη άνοδο αλλά με... όριο και η δήλωση Σταϊκούρα για σύγκλιση αμοιβών.

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά. Η κυβέρνηση υπόσχεται γενναία αναπροσαρμογή, οι επιχειρηματίες προτάσσουν την οικονομική στενότητα λόγω ενεργειακού κόστους και οι ευρωπαίοι ζητούν σύνεση προκειμένου να μην τροφοδοτηθούν πληθωριστικές πιέσεις.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει μια ριψοκίνδυνη κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται πως η αύξηση θα ενισχύσει τα εισοδήματα 700.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω ακρίβειας.

Αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως θα είναι μεγάλη, ωστόσο την συνέδεσε με τις αντοχές των εργοδοτών. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο γιατί θα ακύρωνε διαδικασία που έχουμε νομοθετήσει. Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δώσαμε που είναι μια μικρή αύξηση. Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στην Πάτρα τόνισε πως «η αύξηση που θα δοθεί τον Μάιο θα είναι πιο γενναία σε σύγκριση με αυτή που δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ως εκ τούτου θα βοηθήσει να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεσούσης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς είναι δύο:

  • Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% και να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανέλθει από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 725 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που είναι τα 1.005 ευρώ.
  • Εφόσον η ανάπτυξη «κλείσει» στο 8%, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).

Οι μισθοί στην Ευρώπη

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Iανουάριος 2022).

Υπενθυμίζεται πως 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν τον θεσμό του κατώτατου μισθού, με την Ιταλία, τη Δανία, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να αποτελούν τις εξαιρέσεις.

Μεταξύ των 21 χωρών, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 774 ευρώ – καθώς η Eurostat επιμερίζει σε αυτόν και τον 13ο και 14ο μισθό – και ήταν υψηλότερος μόνο από αυτόν που ισχύει σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αντίθετα, η απόσταση από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης είναι τεράστια.

Οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι:

Βουλγαρία με 332 ευρώ
Λετονία με 500 ευρώ
​Ρουμανία με 515 ευρώ
Ουγγαρία με 542 ευρώ
Κροατία με 624 ευρώ
Σλοβακία με 646 ευρώ
Τσεχία με 652 ευρώ
Εσθονία με 654 ευρώ
Πολωνία με 655 ευρώ
Λιθουανία με 730 ευρώ
Μάλτα με 792 ευρώ
Πορτογαλία με 823 ευρώ

Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 και δύο των οποίων οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν λίγο πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Έτσι, στη Σλοβενία ​​ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.074 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.126 ευρώ, ενώ οι χώρες με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα είναι οι εξής:

Γαλλία με 1.603 ευρώ
Γερμανία με 1.621 ευρώ
Βέλγιο με 1.658 ευρώ
Ολλανδία με 1.725 ευρώ
Ιρλανδία με 1.775 ευρώ
Λουξεμβούργο με 2.257 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 1.110 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Φλερτάρει με τα 703 ευρώ αλλά παραμένει ο χαμηλότερος στην ΕΕ-21

Κατώτατος μισθός: Το καλό και το καλύτερο σενάριο της αύξησης για 700.000 μισθωτούς - Πόσο θα φτάσουν επιδόματα και παροχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider