Κ. Μητσοτάκης: Aυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Αύριο τα νέα μέτρα στήριξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Μητσοτάκης: Aυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Αύριο τα νέα μέτρα στήριξης
«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο πρωθυπουργός

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω».

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει στο σχετικό απόσπασμα της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί ως προς το ακριβές ύψος της αύξησης, ενώ περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική πολύ μεγαλύτερη από το 2% που είδαν οι εργαζόμενοι την 1/1/2022.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί σε αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.

Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης που έχουν υποστεί ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση αλλά από το κράτος», σημείωσε.

Πως θα γίνει η διαδικασία

Νωρίτερα θα γίνει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, στη σκιά της ακρίβειας που δείχνει τα «δόντια» της, του πληθωριστικού άλματος (5,1%) που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και της ακύρωσης του σεναρίου μείωσης του ΦΠΑ.

Η αύξηση επισπεύσθηκε και από τις αλυσιδωτές αυξήσεις που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση, επιβαρύνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα.

Η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται από τις επόμενες ημέρες (στο τέλος Ιανουαρίου), ενώ θα διαρκέσει 4 μήνες και θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο. Αρα η αύξηση θα ισχύσει από τον Μάιο του 2022 (αντί του Ιουλίου).

Υπενθυμίζεται πως οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν ήδη κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022 και έφτασαν στα 663 ευρώ (από 650 ευρώ το μήνα που ήταν το 2021).

Η νέα αύξηση που θα έρθει νωρίτερα από το β' εξάμηνο - που είχε αρχικά ανακοινωθεί - θα είναι αισθητά υψηλότερη, δεδομένου ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα του 8%.

Ως εκ τούτου, η νέα αύξηση στις βασικές αποδοχές μπορεί να είναι της τάξης ακόμη και του 6%, ώστε αθροιστικά η αύξηση του 2022 να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 8% (2%+6%) και να ανέλθει στα 703 ευρώ.

Το ποσοστό της αύξησης θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και πολλά επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας.

Πόσο είναι σήμερα

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ (από 650 ευρώ πέρυσι).
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ (από 29,04 ευρώ πέρυσι).

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση, λόγω ακρίβειας - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη απόψε

Σκυλακάκης: Στοχευμένα και μετρημένα τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων -εφόσον απαιτηθούν

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικόβλητος ο Κ. Μητσοτάκης, εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider