Ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις οφειλετών του ΕΦΚΑ - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ από το τέλος Ιανουαρίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις οφειλετών του ΕΦΚΑ - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ από το τέλος Ιανουαρίου
Η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει.

Ξεπαγώνουν από το τέλος Ιανουαρίου οι κατασχέσεις σε βάρος κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.

Η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει, ειδικά για όσους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες - εργοδότες αναμένουν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις οφειλές τους για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.09.2021, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία βεβαίωσής τους (από χρέη εισφορών για τους υπαλλήλους τους), προκειμένου να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Αφότου «τρέξει» η νέα ρύθμιση και δεν ενταχθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα «ραβασάκια» του ΚΕΑΟ.

Όσο για τους μη πληττόμενους οφειλέτες του ΕΦΚΑ εκτός ρυθμίσεων, που απολάμβαναν μια περίοδο «εκεχειρίας», ήρθε η στιγμή να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ακόμη και για μικροοφειλές.

Το ίδιο θα συμβεί και στους επιχειρηματίες που ανήκουν στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και συστηματικά δεν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, ή αθετούν ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί. Αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ, το οποίο προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των τραπεζικών λογαριασμών τους και, έπειτα, σε βάρος άλλων κινητών ή ακόμα και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Τα βήματα της αναγκαστικής είσπραξης

Τα ραβασάκια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στέλνονται στους οφειλέτες, οι οποίοι καλούνται είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να τα εξοφλήσουν εφάπαξ, υπό την προειδοποίηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών τους στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, στον οφειλέτη αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Οι Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους και τους αξιολογούν, με βάση στοιχεία που αντλούν από το Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του ΓΕΜΗ κ.λπ.

Στη συνέχεια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής, η στάση του οφειλέτη και η παλαιότητα της οφειλής. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή στην αφερεγγυότητα του ατόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θηλιά κορονοχρεών 1,5 δισ. «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ - Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες

ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την ρύθμιση κορονο-οφειλών σε έως 72 δόσεις - Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider