Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων, διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και πριμ παραγωγικότητας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων, διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και πριμ παραγωγικότητας
Ο ΕΦΚΑ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ, του 48% των παραπόνων των πολιτών

Στην αναγκαιότητα νέου οργανογράμματος και ενίσχυσης του ΕΦΚΑ με υψηλού επιπέδου στελέχη αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του υπερφορέα Ασφάλισης.

Ο ΕΦΚΑ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ, του 48% των παραπόνων των πολιτών, επεσήμανε ο υπουργός και μίλησε για τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων που διακρίνουν τον Φορέα.

Υπάρχει προβληματική λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, πάνω από 1.000 καταγγελίες για υπερβολικές καθυστερήσεις απόκρισης στα αιτήματα των πολιτών και παραμέληση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, τόνισε ο υπουργός.

Το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555, τα ηλεκτρονικά ραντεβού, η προμήθεια 3.000 Η/Υ (μαζί με άλλους 3.000 που προγραμματίζονται), το μπόνους στους αποδοτικούς υπαλλήλους και η πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών για τις συντάξεις, είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου που βελτίωσαν την εικόνα του ΕΦΚΑ.

«Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αλλά και οι υπάλληλοί του είναι γνώστες των πρωτοβουλιών μας» δήλωσε ο υπουργός και απέκλεισε τα σενάρια ιδιωτικοποίησής του, καθώς όπως ξεκαθάρισε πρόκειται για ΝΠΔΔ.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή τον Ιανουάριο του 2022 και περιλαμβάνει 8 δομικές αλλαγές.

Οι 8 αλλαγές στον ΕΦΚΑ

1. Επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ (μέσω δημόσιας προκήρυξης, ειδικό σύστημα πρόσθετων αναμοιβών με βάση στόχους)

2. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης με νέο οργανόγραμμα. Νέα διαδικασία ανάδειξης του Διοικητή και των υποδιοικητών. Κατάρτιση νέου οργανογράμματος σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο

3. Άμεσες προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, εντός του α' εξαμήνου του 2022. Για ταχύτερες διαδικασίες θα επιλεγούν υπάλληλοι από τους επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών (οικονομολόγοι και στελέχη πληροφορικής). Παράλληλα θα συναφθούν 100 προσλήψεις με συμβάσεις έργου στον τομέα απονομής των συντάξεων

4. Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους (τροποποίηση του μπόνους και σύνδεσή του με τα αποτελέσματα της δουλειάς των υπαλλήλων). Καταβολή πριμ στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου και καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους τους

5. Δημιουργία μιας νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, με επικεφαλή ανώτατο δικαστικό λειτουργό.

6. Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία (αν απαιτηθεί ΕΔΕΕ αυτή θα διενεργείται από υπάλληλο άλλου υπουργείου)

7. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών (θα προβλέπει και ανάθεση έργων εντός των ορίων της σχετικής κοινοτικής οδηγίας)

8. Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Σήμερα ο αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στον φορέα ανέρχεται 400 και η αντικειμενικής τους αξία σε πάνω από 1 δις. Ωστόσο το 20% αυτών των ακινήτων παραμένει σήμερα αναξιοποίητο.

«Θέλουμε ο ΕΦΚΑ να γίνει ένας θεσμός φιλικός προς τον πολίτη. Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητά του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όμως πρέπει να γίνει ένας Οργανισμός που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στις μεταγραφές στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε πως «οι αμοιβές των νέων στελεχών θα αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες του συμβολαίου τους, την δυσκολία της δουλειάς τους και θα επιτρέπουν την προσέλκυση επαγγελματιών που θα πάρουν το ρίσκο να αναλάβουν αυτή την δύσκολη αποστολή, χωρίς να προκαλέσουμε με υπέρμετρα ποσά»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Χωρίς σύνταξη μένουν 30.000 ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

Οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider