ΕΦΚΑ: Προσλήψεις εξπρές για να καλυφθούν τα κενά μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Προσλήψεις εξπρές για να καλυφθούν τα κενά μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Από τις 8.400 οργανικές θέσεις του ΕΦΚΑ σήμερα καλύπτονται μόλις οι 7.000, με προοπτική να «πέσουν» κάτω από 6.500 από τον Ιανουάριο του 2022 με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις

Ολοταχώς προς την σύνταξη οδεύουν έμπειροι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, καθώς οι αλλαγές στα όρια ηλικίας απο το 2022, αλλά και η αναστολή (χωρίς μισθό και ένσημα) που «περιμένει» τους ανεμβολίαστους του Δημοσίου, ωθούν προς την έξοδο ασφαλισμένους που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έως το τέλος του έτους θα έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 600-700 στελέχη των πρ. ασφαλιστικών ταμείων, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο κενό, σε μια συγκυρία που θεωρείται κρίσιμη δεδομένης της προσπάθειας μείωσης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Ήδη η έλλειψη ικανών και έμπειρων στελεχών στον Φορέα συνιστά μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι σε διευθύνσεις όπως εκείνη των απονομών συντάξεων αλλά και στο νέο τηλεφωνικό κέντρο 1555 αναζητούνται εναγωνίως εργαζόμενοι με γνώσεις και εξειδίκευση για να στελεχώσουν καίρια πόστα.

Μάλιστα η στοχοθεσία στην Διεύθυνση απονομών είναι πολύ αυστηρή και αφορά την έκδοση 3 συντάξεων ημερησίως, που σημαίνει 60 συντάξεις το μήνα. Αυτός είναι ο αριθμός των συντάξεων που πρέπει οι υπάλληλοι να πετυχαίνουν ώστε να μπορούν να λάβουν και το μπόνους (έως 480 ευρώ μηνιαίως) που προβλέπεται για την επιτευξη των στόχων.

Όσο για τους στρατηγικά... αμελείς υπάρχει ποινολόγιο, που αφορά κυρίως δυσμενή μετάθεση σε άλλο πόστο καταρχήν του διευθυντή και στην συνέχεια του εισηγητή.

Όλο αυτό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργεί ενισχυτικά προς την απόφαση των μεγάλων σε ηλικία υπαλλήλων του Φορέα να αποχωρήσουν, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά. Ελλείψεις προσωπικού εμφανίζουν και άλλοι τομείς του Υπερ-φορέα όπως το μητρώο, οι παροχές, τα έσοδα, αλλά και τα γκισέ εξυπηρέτησης ασφαλισμένων.

Προσλήψεις - εξπρές

Μπορεί από χθες να ξεκίνησαν δουλειά 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες (δικηγόροι, λογιστές και φοροτεχνικοί) στον τομέα των απονομών, ωστόσο δεν συνιστούν ριζική λύση για την ευρύτερη λειτουργία του Φορέα, που έχει ανάγκη από τακτικό προσωπικό.

Από τις 8.400 οργανικές θέσεις του ΕΦΚΑ σήμερα καλύπτονται μόλις οι 7.000, με προοπτική να «πέσουν» κάτω από 6.500 από τον Ιανουάριο του 2022 με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις.

Στον σχεδιασμό της διοίκησης ήταν η απασχόληση κάποιων συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκκρεμεί βέβαια η πρόσληψη 183 εργαζόμενων, μέσω ΑΣΕΠ, όμως και αυτή η διαδικασία καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Στις προθέσεις του Φορέα είναι να μονιμοποιηθούν άλλοι 140 εργαζόμενοι, που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις.

Τέλος, υπό εξέταση είναι σχέδιο πρόσληψης 400 νέων πτυχιούχων, μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που θα γίνει τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών άμεσα και να εγκριθεί ως επείγον. Όπως και να έχει οι νέες προσλήψεις μονίμων θα γίνουν από το τέλος του 2022 με αρχές του 2023. Μέχρι τότε, οι επιλογές είναι περιορισμένες και τα κενά δεδομένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετέωροι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που θέλουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη - Τι ισχύει με τα πλασματικά έτη

Άρον-άρον προς την σύνταξη: Καταιγισμός αιτήσεων στον ΕΦΚΑ από εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημοσίους υπαλλήλους

ΕΦΚΑ: «Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider