Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Το νέο app και οι επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν - Πότε ξεκινάει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Το νέο app και οι επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν - Πότε ξεκινάει
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα  ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ

Μια νέα πραγματικότητα περιμένει 2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από το 2022, καθώς μπαίνει στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η κάρτα θα ελέγχει σε «πραγματικό χρόνο» το ωράριο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου και θα μπορεί να λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε μισθωτού.

Το πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, φιλοδοξεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, με στόχο σύντομα να καλύπτεται το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Ο προϋπολογισμός του νέου ψηφιακού εργαλείου ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Αμοιβαίος έλεγχος για παρατυπίες

Η αρχιτεκτονική του συστήματος σχεδιάζεται με τρόπο που προβλέπει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ. τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά και της υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που ήδη διαθέτουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με την ΕΡΓΑΝΗ. Φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο. Σημειώνεται ακόμη ότι:

1. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ., όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.

2. Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

3. Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

4. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider