Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης
Εκτιμάται ότι με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20% - 30% η επιδότηση για πετρέλαιο - φυσικό αέριο θα καλύψει φέτος το 75% των νοικοκυριών.

Περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να καλύψει φέτος το επίδομα θέρμανσης μετά την αύξηση του κονδυλίου και των εισοδηματικών ορίων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, η επιδότηση αναμένεται να αγγίξει και τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης. Για παράδειγμα μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ, εφόσον πληροί το κριτήριο της περιουσίας, θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης ενώ πέρυσι δεν δικαιούνταν το επίδομα.

Επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται στα νοικοκυριά που χρησιμοποιηθούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης το επίδομα δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet και κατοικούν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους. Εκτιμάται ότι με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20% - 30% η επιδότηση για πετρέλαιο - φυσικό αέριο θα καλύψει φέτος το 75% των νοικοκυριών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα αποκαλυπτήρια του νέου επιδόματος θέρμανσης θα γίνουν σήμερα στις 11 το πρωί από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα και Θόδωρο Σκυλακάκη μαζί με τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες το κονδύλι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 180 -200 εκατ. ευρώ και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αυξάνονται:

Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider