Προσχέδιο προϋπολογισμού: Η λίστα των φορο-ελαφρύνσεων του 2022 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Η λίστα των φορο-ελαφρύνσεων του 2022 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στα 54,67 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα, στα 49,519 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από φόρους.

Μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 24%, εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το Ιούνιο στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού είναι μεταξύ των ελαφρύνσεων άνω των 2 δισ. ευρώ που εφαρμόζονται το 2022 για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τα καθαρά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 54,67 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Οι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν 4,079 δισ. ευρώ και να ανέλθουν σε 49,519 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,577 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021 και θα διαμορφωθούν σε 18,752 δισ. ευρώ, τα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 578 εκατ. ευρώ ενώ οι φόροι από την ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,5 δισ. ευρώ μειωμένοι κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 λόγω των αλλαγών που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ.

Από το φόρο εισοδήματος το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έσοδα ύψους 14,891 δισ. ευρώ ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 1,939 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για φόρο εισοδήματος 10,111 δισ. ευρώ, δηλαδή 651 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος ενώ οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί 3,595 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,247 δισ. ευρώ.

1. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα. Δημοσιονομικό κόστος 799 εκατ. ευρώ.

2. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Δημοσιονομικό κόστος 849 εκατ. ευρώ.

3. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.

4. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

5. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

6. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

7. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

8. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

9. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

10. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

11. Φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

12. Αναμόρφωση του πλαισίου της φορο-λοταρίας. Πλέον θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

13. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

14. Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Βασικά φορολογικά κίνητρα:

- Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην συνεργασία προσώπων.

- Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος στην περίπτωση μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.
- Απαλλαγή που δύναται να ανέλθει συνολικά έως του ποσού του 1 εκατ. ευρώ.

- Απαλλαγή της νέας επιχείρησης από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού σε τρίτο υπό προϋποθέσεις.

- Έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μυστικά των αφορολόγητων δωρεών ακινήτων, χρημάτων και μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider