Νέος ΕΝΦΙΑ: Έρχεται λίφτινγκ και στους συντελεστές παλαιότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ: Έρχεται λίφτινγκ και στους συντελεστές παλαιότητας
Η ανακαίνιση, οι επισκευές, η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων βρίσκονται στο ραντάρ του υπουργείου Οικονομικών.

Διορθωτικές παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του τελικού ύψους του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φόρου ακινήτων για το 2022.

Ετσι, μετά τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να σχεδιάσει τον νέο ΕΝΦΙΑ μπαίνουν και οι συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

Σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων ακινήτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα λιγότερα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25. Για παράδειγμα αν ο κύριος φόρος με βάση τη κλίμακα ανέρχεται σε 500 ευρώ και η κατοικία είναι ηλικίας 3 ετών, το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται σε 625 ευρώ (500 Χ 1,25). Για την ίδια κατοικία ηλικίας 20 ετών ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 525 ευρώ ενώ εάν η κατοικία είναι ηλικίας 40 ετών ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, οι οποίοι με τη σημερινή τους δομή μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Οι συντελεστές παλαιότητας

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

-Για ακίνητα 26 έτη και άνω ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.

- 20 ως 25 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,05

-15 ως 19 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,10

-10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15

-5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20

-Ως και 4 έτη ισχύει συντελεστής 1,25

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αλλάξει η κλίμακα βάσει της οποίας προκύπτει ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τις αλλαγές των συντελεστών, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ενώ το εύρος των παρεμβάσεων θα κριθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα βγάλει η άσκηση της προσομείωσης των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση έως 250% των αντικειμενικών αξίων τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθούν. Ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει και το 2022 στα 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider