e-ΕΦΚΑ: Στις 157.996 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης - Στα 593,5 εκατ. ευρώ το κόστος τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
e-ΕΦΚΑ: Στις 157.996 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης - Στα 593,5 εκατ. ευρώ το κόστος τους

Στις 157.996 ανέρχονταν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στο τέλος Νοεμβρίου 2020, εκ των οποίων οι 124.168 είναι ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ.

Το κόστος των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις αγγίζει τα 593.558.259 ευρώ, συνιστώντας ένα τεράστιο «κρυφό χρέος» για το υπερ-ταμείο ασφάλισης, δεδομένου μάλιστα ότι τους μήνες της πανδημίας έχει πτώση εσόδων, λόγω της αδυναμίας των μη μισθωτών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

insider

 

insider

 

Αυξάνεται ο ρυθμός των απονομών

Σύμφωνα με την έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων έχει αυξηθεί μετά το καλοκαίρι του 2020. Συνολικά, στο πρώτο ενδεκάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 30,86%, παρότι μεγάλο διάστημα οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Συγκεκριμένα με τη συνδρομή και της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (Οκτώβριος 2019 – 10.879 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Οκτώβριος 2020 - 18.881 ολοκληρωμένες αιτήσεις).

Συνολικά, στο πρώτο δεκάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 29,76% παρότι κατά το τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος 2020) οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Επίσης με τη συνδρομή και της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» το Νοέμβριο του 2020 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (Νοέμβριος 2019 – 11.806 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Νοέμβριος 2020 - 16.529 ολοκληρωμένες αιτήσεις).

Για το 2020 γίνεται εκτίμηση -με βάση τα δεδομένα του πρώτου δεκάμηνου του έτους- ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης θα ανέλθει περίπου στις 162.000 συνολικά.

 

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις

 

Η νέα ηγεσία του υπουργού Εργασίας γνωρίζει πως το «μέτωπο» που θα κρίνει το έργο της είναι εκείνο των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών αιτημάτων και είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πετύχει άμεσα αποτελέσματα.  

Έτσι, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη συγκροτήθηκε Ομάδα Έργου (με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3144/2003), με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Η Ομάδα Έργου θα είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην Κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Η Ομάδα Έργου θα έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των υπολοίπων συναρμόδιων υπουργείων. Για την υλοποίηση του project της επιτάχυνσης των συντάξεων, η Ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει –εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο- στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Επικεφαλής της Ομάδας Έργου τοποθετείται ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το

εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο επιτάχυνσης των απονομών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

  • τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων, 
  • τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, 
  • αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,
  • την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, 
  • προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες
  • αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider