Άδεια ειδικού σκοπού: Σε ποιους εργαζόμενους χορηγείται και με ποιες προϋποθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια ειδικού σκοπού: Σε ποιους εργαζόμενους χορηγείται και με ποιες προϋποθέσεις
Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις των αδειών ειδικού σκοπού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του Ειδικού Εντύπου Ε11.1.

Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις των αδειών ειδικού σκοπού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του Ειδικού Εντύπου Ε11.1.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική άδεια χορηγείται σε γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά την περίοδο που τα σχολεία – παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια – παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown.

Η ειδική άδεια χορηγείται, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Όσοι έχουν εξαντλήσει τις ημέρες κανονικής άδειας μπορούν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνται, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη.

Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider