«Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα του ΕΦΚΑ το 11μηνο: Μείωση εισφορών κατά 734 εκατ. - Αγκάθι οι εκκρεμείς συντάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα του ΕΦΚΑ το 11μηνο: Μείωση εισφορών κατά 734 εκατ. - Αγκάθι οι εκκρεμείς συντάξεις
Τα δύο lockdown του 2020 (Μαρτίου και Νοεμβρίου) άφησαν ανεξίτηλα τα «σημάδια» τους στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου.

«Βουτιά» σημείωσαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ το 11μηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Τα δύο lockdown του 2020 (Μαρτίου και Νοεμβρίου) άφησαν ανεξίτηλα τα «σημάδια» τους στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών υποχώρησαν περίπου 20% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 521 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 1.044 εκατ. ευρώ το 11μηνο, με συνέπεια την μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματός τους κατά 523 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε μόλις 728 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων (κυρίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό) κατά 1.254 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 734 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» στον ΕΦΚΑ αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και το «κρυφό χρέος» που έχουν δημιουργηθεί από τις 350.000 αιτήσεις για απονομή κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής που «λιμνάζουν» στα συρτάρια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπερ-ταμείο, η δαπάνη για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ (για ληξιπρόθεσμες γύρω στα 680 εκατ. ευρώ), ενώ για τις επικουρικές συντάξεις ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ (για ληξιπρόθεσμες γύρω στα 180 εκατ. ευρώ).

Τέλος η δαπάνη για τα εκκρεμή εφάπαξ κυμαίνεται γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο τα 11.500 ευρώ ανά περίπτωση οφειλής.

Αυτό σημαίνει πως αν ο ΕΦΚΑ ήθελε να εξοφλήσει σήμερα τις συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα έπρεπε να διαθέσει ένα κονδύλι της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ.

Η τεράστια αυτή «μαύρη τρύπα» διογκώνεται από μήνα σε μήνα, ενώ το κύμα φυγής στη σύνταξη που αναμένεται το 2021 (καθώς από το επόμενο έτος αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης) αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη οριακή κατάσταση.

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των απονομών νέων συντάξεων, ο ΕΦΚΑ με επείγουσα εγκύκλιό του καλεί τους εργαζόμενούς του να δηλώσουν έως σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου την συμμετοχή τους στα νέα κλιμάκια, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: intranet.efka.gov.gr/klimakia.

Διαβάστε επίσης

Αναβλήθηκε για τον Μάρτιο η δίκη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider