ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για εισφορές Νοεμβρίου και επανένταξη σε παλαιότερες ρυθμίσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για εισφορές Νοεμβρίου και επανένταξη σε παλαιότερες ρυθμίσεις

Με δύο βασικές υποχρεώσεις κλείνει ο χρόνος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου όλοι οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) Νοεμβρίου και να πληρώσουν τις αντίστοιχες εισφορές, ενώ παράλληλα πρέπει έως αύριο Πέμπτη να καταβάλουν τις εισφορές Νοεμβρίου για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση στις προθεσμίες, προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν έως και την πρώτη εβδομάδα του 2021.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και του Οικονομικών ζητεί την κάλυψη των ασφαλιστικών
εισφορών Νοεμβρίου των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς απασχολουμένων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως επί δυο συνεχείς μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή, ο εορταστικός τζίρος έχει χαθεί και ανεξόφλητα εμπορεύματα δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων να μην μπορούν
να ανταποκριθούν στην απαίτηση του ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις εισφορές τους.

Επανένταξη σε ρύθμιση

Στο μεταξύ στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία που έχουν οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ να επανενταχθούν σε κάποια παλιά χαμένη ρύθμιση.

Με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα δόθηκε δυνατότητα σε οφειλέτες πληγέντες εργοδότες ελεύθερους και αυτοαπασχολουμένους των οποίων παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεών τους κατά 3 μήνες στην πρώτη φάση της πανδημίας και απώλεσαν τη ρύθμισή τους το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020, να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλουν τη δόση του μηνός Νοεμβρίου 2020 έως αύριο Πέμπτη.

Αλλά και οι υπόλοιποι εργοδότες οφείλουν έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τις ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Νοεμβρίου 2020 και να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων
είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα δωδεκάμηνης λειτουργίας, δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η ίδια παράταση ισχύει και για την πληρωμή των εργατικών εισφορών των εργαζομένων αποκλειστικά στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Διαβάστε επίσης

«Μποναμάς» επιστροφής εισφορών σε 101.613 ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ - Πότε πιστώνονται

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider