Αναδρομικά συνταξιούχων: Παρατείνεται έως τις 21 Δεκεμβρίου η αίτηση για τους κληρονόμους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Παρατείνεται έως τις 21 Δεκεμβρίου η αίτηση για τους κληρονόμους

Παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (που λήγει αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και συνεπώς δικαιούνται αναδρομικά.

Στο πρώτο στάδιο οι κληρονόμοι που είναι δικαιούχοι, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Το περιθώριο επισύναψης των πιστοποιητικών που απαιτούνται, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, προκειμένου να εξοφληθούν εντός του Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Τα τρία πιστοποιητικά που ζητούνται είναι τα εξής:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Ηέκδοση του πιστοποιητικού παρέχεται μέσω του gov.gr. Εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του 6μήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών. Αντίθετα, εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος, το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
  • Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν αίτημα στο gov.gr. Το Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ οποτεδήποτε και εάν εκδόθηκε μετά το θάνατο του συνταξιούχου, εφόσον δεν επιδέχεται αλλαγές.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν να υποβάλλουν οι κληρονόμοι σχετικό αίτημα στο gov.gr. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

Ειδικά για το τελευταίο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης, αντλείται ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, εκτός 48 Ειρηνοδικείων.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός, με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Πως θα γίνουν οι πληρωμές

  • Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο επίμαχο 11μηνο (Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016) και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Για παράδειγμα η χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ' αναλογία 1/4 και 3/4 αντίστοιχα.

  • Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη χηρείας τις μειώσεις του 11μήνου, δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό
  • Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο 11μηνο, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο διάστημα αυτό, υποβάλλοντας αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider