Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πως και πότε θα επιστραφούν τα αναδρομικά - Πολιτική η απόφαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πως και πότε θα επιστραφούν τα αναδρομικά - Πολιτική η απόφαση
«Mελετάμε τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για τις μνημονιακές περικοπές που έχουν υποστεί.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους.

Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η κυβέρνηση επιλέξει να επιστρέψει τα αναδρομικά στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, τότε το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ, ενώ η καταβολή τους πιθανολογείται πως θα γίνει σε έως και 72 δόσεις, ξεκινώντας από το 2021.

Αν καταβληθούν μόνο στις 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, τότε το δημοσιονομικό κόστος είναι διαχειρίσμο, καθώς δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να καταβληθεί ακόμη και εφάπαξ, σε μια πληρωμή.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι αξιώσεις αναδρομικών για την περίοδο μετά το 2016 δεν υφίστανται. Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider