Ποδαρικό για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στα κτίρια – Τρεις χώρες κάνουν την αρχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποδαρικό για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στα κτίρια – Τρεις χώρες κάνουν την αρχή
Ο κατασκευαστικός τομέας είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Η Τσεχία, η Ιρλανδία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε μια νέα πρωτοβουλία που στοχεύει να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα ποιοτικών κλιματικών δεδομένων για τα κτίρια, ένα κρίσιμο βήμα προς την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Η πρωτοβουλία INDICATE θα φέρει σε επαφή κυβερνήσεις, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο για να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο κοινά εμπόδια στη θέσπιση πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ουδέτερη κλιματική κατασκευή: την έλλειψη αξιόπιστων και ολοκληρωμένων δεδομένων εκπομπών για κτίρια.

Το INDICATE επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη πολιτικών σε όλη την Ευρώπη δημιουργώντας κρίσιμα βασικά δεδομένα για κτίρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θέσουν όρια εκπομπών άνθρακα που καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των κτιρίων, από την κατασκευή έως την αποδόμηση και την επεξεργασία απορριμμάτων .

Επί του παρόντος, σχεδόν όλοι οι οικοδομικοί κανονισμοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μόνο τις εκπομπές άνθρακα από τη λειτουργία του κτιρίου, αγνοώντας τις εκπομπές που παράγονται πριν ένα κτίριο τεθεί σε χρήση και στο τέλος της ζωής του. Αυτές οι ενσωματωμένες εκπομπές άνθρακα μπορεί να είναι περισσότερες από το ήμισυ του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα ενός νέου κτιρίου και να απειλήσουν να καταναλώσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς άνθρακα των κατασκευών πολύ πριν από τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του 2050.

Ορισμένες κορυφαίες αγορές όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη θεσπίσει πολιτικές για τον άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής του κτιρίου. Το πρώτο κρίσιμο βήμα για τον καθορισμό αυτών ήταν η θέσπιση βασικών γραμμών. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν από το να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα λόγω έλλειψης απαραίτητων δεδομένων.

Η ΕΕ έκανε πρόσφατα τα πρώτα της βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με προτάσεις για την εισαγωγή υποχρεωτικών εκθέσεων στην αναθεώρηση ενός βασικού στοιχείου της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα κτίρια, της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD). Με την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης και της ικανότητας του κλάδου μεταξύ περισσότερων χωρών, η πρωτοβουλία προσδοκά ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών μελών στις φιλόδοξες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι νομοθέτες της ΕΕ για την αναθεώρηση της EPBD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο κατώφλι της υπερθέρμανσης ο πλανήτης - Κόλαφος η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των εκπομπών κατά 40%

Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την εξοικονόμηση στα κτίρια -Το σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider