Πιλοτικό έργο στην Ελλάδα για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ με κυψέλες καυσίμου βιομεθανόλης

Newsroom
Μοιράσου το
Πιλοτικό έργο στην Ελλάδα για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ με κυψέλες καυσίμου βιομεθανόλης
Η Vantage Towers Ελλάδας, θυγατρική του Ομίλου Vantage Towers, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παθητικών υποδομών της Ευρώπης, θα διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής των συστημάτων κυψελών καυσίμου της Advent που λειτουργούν με βιομεθανόλη.

Πιλοτικό έργο για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ με κυψέλες καυσίμου (fuel cells) που λειτουργούν με βιομεθανόλη, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ξεκινάει η Advent Technologies και η Vantage Towers Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Advent Technologies Holdings, Inc. ("Advent"), ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, ξεκίνησε σήμερα ένα πιλοτικό έργο με την Vantage Towers Ελλάδας ("Vantage Towers") με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα από την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ με κυψέλες καυσίμου. «Η Vantage Towers Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη και μοναδική ανεξάρτητη εταιρεία παθητικών υποδομών στην Ελλάδα, λειτουργώντας σε περισσότερα από 5.250 σημεία για τη Vodafone Ελλάδας και τη Wind Hellas. Αντικαθιστώντας τις γεννήτριες ντίζελ με κυψέλες καυσίμου (fuel cells) σε μη μόνιμες εγκαταστάσεις που δεν είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο, καθίσταται δυνατή η τροφοδότησή τους με ηλεκτρική ενέργεια ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, η Vantage Towers Ελλάδας, θυγατρική του Ομίλου Vantage Towers, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παθητικών υποδομών της Ευρώπης, θα διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής των συστημάτων κυψελών καυσίμου της Advent που λειτουργούν με βιομεθανόλη, ως εφεδρικές και κύριες πηγές ενέργειας για τους σταθμούς βάσης της. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου στην Ελλάδα, η Advent και η Vantage Towers θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι η υγρή βιομεθανόλη, ως φορέας υδρογόνου επιτρέπει ευκολότερη μεταφορά, εφοδιασμό και αποθήκευση σε σύγκριση με το αέριο υδρογόνο και ενισχύει την ασφάλεια των λειτουργιών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 80% σε σύγκριση με τις γεννήτριες ντίζελ. Τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης των κυψελών καυσίμου της Advent που λειτουργούν με μεθανόλη περιλαμβάνουν:

  • Σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2 και θορύβου σε σύγκριση με τις συμβατικές γεννήτριες
  • Μηδενικές εκπομπές NOx ή SOx
  • Κατάληψη μικρότερου χώρου
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Χαμηλά κόστη συντήρησης.

Ο Αθανάσιος Έξαρχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Eλλάδας, δήλωσε: «Λειτουργώντας σε περισσότερα από 5.250 σημεία στην Ελλάδα και διευρύνοντας συνεχώς την παρουσία μας, στη Vantage Towers εργαζόμαστε καθημερινά για να συνδέσουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και συσκευές σε ελληνικές πόλεις, νησιά και αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας σημαντικά σε μια καλύτερα συνδεδεμένη Ευρώπη. Η Vantage Towers ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη χρήση κυψελών καυσίμου (fuel cells) για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ως εφεδρική και κύρια πηγή ενέργειας. Προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του πιλοτικού έργου και στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Advent, καθώς θα ενισχύσει περαιτέρω τον στόχο του ομίλου να συνεχίσει να υποστηρίζει τους συνεργάτες της μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα και την επίτευξη των κλιματικών τους στόχων».

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Advent Technologies, σχολίασε: «Ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην τοποθεσία εγκατάστασης, πιστεύω ακράδαντα ότι οι κυψέλες καυσίμου (fuel cells) είναι η καταλληλότερη λύση όταν υπάρχει ανάγκη για αδιάλειπτη και βιώσιμη εφεδρική ενέργεια, ιδιαίτερα σε σημεία που δεν εξυπηρετεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Vantage Towers Eλλάδας αναγνώρισε τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτουν οι κυψέλες καυσίμου (fuel cells) της Advent που λειτουργούν με βιομεθανόλη για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα στις δραστηριότητές τους. Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας που θα μας επιτρέψει να ηγηθούμε στη μείωση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΣΦΑ – Polyeco – Ergoplanning για την ανάπτυξη Πιλοτικού Έργου Βιομεθανίου