Pfizer Hellas: Yπεύθυνο επιχειρείν για βιώσιμη ανάπτυξη και άρση των ανισοτήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pfizer Hellas: Yπεύθυνο επιχειρείν για βιώσιμη ανάπτυξη και άρση των ανισοτήτων
Στη συγκεκριμένη στρατηγική και στις δράσεις που υλοποιεί η Pfizer Hellas  για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες αλλά και στο όραμα της εταιρείας για το μέλλον αναφέρεται μιλώντας στο Insider η Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas,  Vaccines Lead, Βάσω Καραμάνου. 

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ESG, η στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer, ενσωματώνει και επικεντρώνεται σε 3 βασικούς άξονες: στην προστασία του Περιβάλλοντος, στη συμβολή της εταιρείας στην Κοινωνία και στους Ανθρώπους της και στην υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία. Στη συγκεκριμένη στρατηγική και στις δράσεις που υλοποιεί η Pfizer Hellas για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες αλλά και στο όραμα της εταιρείας για το μέλλον αναφέρεται μιλώντας στο Insider η Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, Vaccines Lead, Βάσω Καραμάνου.

Κυρία Καραμάνου, πώς συνδυάζει η Pfizer το επιχειρείν με την κοινωνική ευθύνη; Ποια είναι η στρατηγική της προτεραιότητα;

Για εμάς στην Pfizer Hellas, η επιχειρηματική στρατηγική και η κοινωνική ευθύνη τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι ευθυγραμμίζονται και αποτελούν το κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της εταιρείας μας συνολικά. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι συνεχείς προκλήσεις ωθούν την εταιρεία μας προς μια κουλτούρα ανθρωποκεντρική, όπου οι στρατηγικές επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας δημιουργούν αξία για όλους πλέον – για τους ανθρώπους μας, για τους ασθενείς, για την ελληνική κοινωνία και για τη χώρα ευρύτερα.

Οι ανάγκες που αναδύονται στο χώρο της υγείας αυξάνονται, ωστόσο οι ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία παραμένουν. Ποια είναι η θέση της εταιρείας απέναντι στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα;

Πράγματι, οι ανάγκες στο χώρο της υγείας αυξάνονται, ενώ η πρόσφατη πανδημία έδειξε με πολύ εμφατικό τρόπο τη σημασία της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Pfizer παγκοσμίως διέθεσε τα τελευταία δύο χρόνια, 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο», η Pfizer θα παρέχει χωρίς κέρδος τα εντός πατέντας αλλά και μελλοντικά φάρμακα και εμβόλια της Pfizer σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα βοηθώντας 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων υγείας.

Αλλά και στην Ελλάδα, ως Pfizer Hellas Α.E., βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες και να συμβάλλουμε στην άρση των ανισοτήτων στην Υγεία. Μόνο για το 2020, προχωρήσαμε σε δωρεές ύψους €600.000 για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας, που περιλάμβανε και δράσεις για την προστασία ευαίσθητων πληθυσμών, όπως άστεγους συμπολίτες μας. Παράλληλα, έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με ΜΚΟ που με το έργο τους προάγουν την προληπτική ιατρική και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, όπως για παράδειγμα η Ομάδα Αιγαίου με την οποία έχουμε μακρόχρονη συνεργασία.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, σε ένα πιο αισιόδοξο και δίκαιο μέλλον για την παγκόσμια υγεία, όπου πρόσβαση στα φάρμακα και στις νέες θεραπείες θα έχουν όλοι οι ασθενείς σε όλες τις χώρες και δουλεύουμε συστηματικά για να το χτίσουμε.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas και ποιες είναι οι δράσεις που τους στηρίζουν;

Η στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ακολουθούμε ως εταιρεία, ενσωματώνει τα διεθνή πρότυπα ESG και επικεντρώνεται σε 3 βασικούς άξονες: στην προστασία του Περιβάλλοντος, στη συμβολή της εταιρείας μας στην Κοινωνία και στους Ανθρώπους της και φυσικά στην υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία.

Μέσω αυτής της στρατηγικής, και με οδηγό τον εταιρικό μας σκοπό “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”, στην Pfizer Hellas στοχεύουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε δράσεις για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας της κοινωνίας και των ασθενών, για την ανάπτυξη των εργαζομένων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τέλος, για την υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία, με γνώμονα την εμπιστοσύνη, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια.

Για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες, υλοποιούμε συγκεκριμένη στρατηγική και δράσεις που αποτυπώνουν τη δέσμευση της Pfizer Hellas για βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η εταιρεία να μεγιστοποιεί το θετικό της αποτύπωμα στη χώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος λάβαμε δυο ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις που αποτελούν και επιστέγασμα των διαχρονικών μας προσπαθειών να βρισκόμαστε δίπλα στους ασθενείς μας και στην κοινωνία συνολικά μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. H επιβράβευσή μας με την ανώτατη διάκριση “Diamond” από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, βάσει του Εθνικού Δείκτη Αξιολόγησης CR Index (Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας). Μάλιστα, η Pfizer Hellas είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτήν την ανώτατη διάκριση. Παράλληλα, η Pfizer Hellas κατέλαβε την πρώτη θέση την ετήσια έρευνα “Patient View”, στη λίστα των φαρμακευτικών εταιρειών με την καλύτερη εταιρική φήμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο για το 2021, κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα μιας και η αξιολόγηση για τη διάκριση αυτή προέρχεται απευθείας από Συλλόγους ασθενών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον; Πώς «βλέπετε» το κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας στη χώρα;

Βασική μας πλέον στόχευση είναι η συμβολή και η συνεισφορά μας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε προφανώς, αλλά και συνολικά ως εταιρεία. Στόχος μας είναι και στα επόμενα έτη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να επιστρέφουμε αξία στην κοινωνία δημιουργώντας μια κοινωνία περισσότερο δίκαιη και συνεκτική.

Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά στην Ελλάδα, συνεχίζουμε διαρκώς να επενδύουμε στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία όπως έχουμε αποδείξει με την μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη και τη λειτουργία των δύο παγκόσμιων κέντρων στη Θεσσαλονίκη, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών (GBS), που έχουν ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 700 ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε μία ακόμα επένδυση στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία ενός τρίτου παγκόσμιου τμήματος που θα απασχολεί αποκλειστικά ιατρούς και θα αφορά στην ασφάλεια των φαρμάκων και στη φαρμακοεπαγρύπνηση. Η στελέχωση αυτού του νέου τμήματος είναι σε εξέλιξη και είναι σημαντική ευκαιρία για τους ιατρούς από όλη την Ελλάδα να μπορούν να εργαστούν σε ένα τόσο κομβικό τμήμα για τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer.

Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και είναι καθήκον μας να παραμείνουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις και στις αξίες μας καθοδηγούμενοι από μια ανθρωποκεντρική και ασθενοκεντρική κουλτούρα, και από το ίδιο αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider