Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Newsroom
Μοιράσου το
Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η πρώτη  μόνιμη διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η πρώτη μόνιμη διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία έχει ως σκοπό να κάνει τους επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Με εκθέματα σχετικά με την Ενέργεια, τις Μεταφορές, την Παραγωγή Τροφίμων, τη Χρήση του Νερού, τα Απορρίμματα και την Ανακύκλωση, την Επιστημονική Έρευνα, τις Επιπτώσεις, καθώς και την Προσωπική Ευθύνη και την Παγκοσμιότητα, η Έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στη νέα γενιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη προβολή το υπερθέαμα «Η Αλήθεια Κατάματα», στην αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου». Μέσω μίας προβολής 360 μοιρών ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα.

Στα εγκαίνια, απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου , η Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Μηνύματα έστειλαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στον Ακαδημαϊκό κ. Κώστα Συνολάκη Διευθυντή/President Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τη δημοσιογράφο κα Βίκυ Φλέσσα, την οποία το Μουσείο ευχαριστεί για τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την πολυετή αφοσίωση του Μουσείου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρευνα και επεσήμανε τους κινδύνους για τον πλανήτη μας:

«Με χαρά εγκαινιάζω την πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή. Έκθεση που διοργανώνεται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το οποίο έχει πρωτοστατήσει, με την πολυσχιδή και, επί δεκαετίες, ανελλιπή δράση του, στην περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Έχοντας συνειδητοποιήσει πολύ νωρίς ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο πλέον κρίσιμος από περιβαλλοντικής πλευράς και ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο μετά το οποίο, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε ήδη από το 1997 ο Γάλλος στοχαστής Εντγκάρ Μορέν, δεν θα υπάρχει επιστροφή, το Μουσείο εργάζεται για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης κυρίως στους νέους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει: από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διόγκωση του αστικού περιβάλλοντος, την ερημοποίηση των εδαφών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους από τον άνθρωπο, τη συρρίκνωση των δασών και τη δραματικά μειούμενη βιοποικιλότητα. Κινδυνεύει, δηλαδή, ιδίως από την ανθρώπινη αλαζονεία και απληστία. Η αισθητική υποβάθμισή του έρχεται ως θλιβερό παρεπόμενο».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της σημείωσε: «Για τους λόγους αυτούς, έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον όλων μας η πολύχρονη προσπάθεια του Μουσείου να ευαισθητοποιήσει ενημερώνοντας και να εκπαιδεύσει ευαισθητοποιώντας την κοινωνία. Και τώρα, με την έκθεση αυτή, να στοχεύσει στους νέους, να τους συνενώσει σε έναν κοινό σκοπό και να τους κινητοποιήσει, ώστε να αναλάβουν δράση».

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου τόνισε την προσφορά των ιδρυτών Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή και τη σημασία της δημιουργίας οικολογικής συνείδησης για την αλλαγή και την πορεία προς την πρόοδο, επισημαίνοντας πως «το Μουσείο με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά.

Στοχεύουμε να αποτελέσουμε έναν σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, το μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο.
Ελπίδα είναι η αντίδραση από τη βάση, από τον κόσμο, τον ενημερωμένο και σωστά εκπαιδευμένο, που θα απαιτήσει πράξεις. Οι ηγεσίες αναγκαστικά θα ακολουθήσουν. Προκειμένου η αφύπνιση να γενικευτεί, η ενημέρωση και η εκπαίδευση έχουν τεράστια σημασία, καθώς και η συμβολή των ΜΜΕ».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος έκανε μία προσωπική αναδρομή της σύνδεσής του με το Μουσείο και την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή λέγοντας:

«Με τις παιώνιες που ζωγράφιζε ξετύλιγε την ομορφιά και ευγένεια του χαρακτήρα της. Και δεν ξετύλιγε μόνο αυτό, αλλά και την αγάπη και το πάθος που είχε για το φυσικό περιβάλλον και τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα σε αυτό».
Συνέχισε, επισημαίνοντας τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 ότι «η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει, με έμπρακτο ενδιαφέρον, με την προστασία του περιβάλλοντος» και ανέπτυξε τα μέτρα της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρόντες ήταν τα μέλη του Δ.Σ του ΜΓΦΙ κκ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Νικόλ Κυριακοπούλου και Παναγιώτης Μπερνίτσας.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, οι πρώην Υπουργοί κκ. Γιάννης Μανιάτης, Σωκράτης Φάμελλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, η Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεοδώρα Αντωνακάκη, ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, Γιώργος Πρωτόπαππας, οι κκ. Φλωρίκα Κυριακοπούλου, Πάρης Κυριακόπουλος, Κατερίνα Κυριακοπούλου, Γιώργος Κυριακόπουλος, η Πρόεδρος του ΔΣ του Κολλεγίου Αθηνών Αννίκα Παπαντωνίου, όπως και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι επικεφαλής και πολλά στελέχη των χορηγών και δωρητών της έκθεσης. Με την εμπιστοσύνη που δείχνουν έμπρακτα στο Μουσείο, κατέστη δυνατή η δημιουργία της Έκθεσης, καθώς και η αναβάθμιση της ΣΦΑΙΡΑΣ και του Θόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:18

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε οχήμα της Ιταλικής Πρεσβείας

11:09

Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

11:09

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:05

«Κρατά» τις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

11:00

Volvo Car: Αύξηση 12% των πωλήσεων τον Νοέμβριο

10:50

Το Υπερταμείο βραβεύθηκε για τις πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζει

10:35

Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης

10:27

Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο

10:26

Γερμανία: Σημαντική αύξηση για το εμπορικό πλεόνασμα - Στα 6,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

10:22

Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

10:19

Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις - Τα ψιλά γράμματα

10:11

Mevaco: Αύξηση τζίρου και κερδών στο γ' τρίμηνο και στο εννεάμηνο

10:11

Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές

10:10

Γ. Οικονόμου: Σταθερά πτωτική η πορεία του ποσοστού διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας

09:45

Η Twitter ανέστειλε και πάλι το λογαριασμό του ράπερ Κάνιε Γουέστ μετά το ρατσιστικό του παραλήρημα

09:41

Evergrande: Μάλλον δεν της βγαίνει ούτε το εγχείρημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

09:38

Meteo: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 2010

09:31

Landis+Gyr: Συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της Κορίνθου

09:23

Τα έντυπα της ΑΑΔΕ που μπορούν να υποβληθούν σε μορφή επεξεργάσιμου pdf

09:15

Έρευνα: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

09:06

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι λένε στην Ευρώπη

09:03

Ολυμπία Oδός: Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία μια ακόμη λωρίδα στο ύψος της Κινέττας

08:55

Βραζιλία: Δύο νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω κύματος κακοκαιρίας

08:42

Γ. Κωστόπουλος: Η Τράπεζα Πειραιώς «αγκαλιάζει» ισότιμα τους πελάτες ΑμεΑ – Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες

08:27

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι τάσσεται υπέρ της συνέχισης αποστολής όπλων στην Ουκρανία

08:20

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ – Στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη και ανασύνταξη δυνάμεων

08:15

Από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

08:04

Τουρισμός: Απώλεια Ρώσων τουριστών και κρουαζιέρα κράτησαν πίσω τα έσοδα

07:56

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

07:52

Στεγαστικά: Επιδότηση 50% στην αύξηση της δόσης για ευάλωτους προτείνουν οι τράπεζες