Πλαστικά απόβλητα: Ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων με φόντο την πράσινη ανάπτυξη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαστικά απόβλητα: Ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων με φόντο την πράσινη ανάπτυξη
Μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι αυτή της παγκόσμιας διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων.

Μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι αυτή της παγκόσμιας διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων, η οποία σχετίζεται με τη μείωση και επανάχρηση ενός υλικού το οποίο κυριαρχεί στην καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη.

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων αναμένεται να αυξηθεί από 34,13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 35,25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,30%. Μετά από μία τετραετία, δηλαδή το 2026, η αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων αναμένεται να αυξηθεί στα 41,39 δισεκατομμύρια δολάρια με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,09%.

Η αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων αποτελείται από τις πωλήσεις υπηρεσιών διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων από οντότητες (οργανισμούς, συνεργασίες και ατομικές επιχειρήσεις) που χρησιμοποιούνται για την παροχή λύσεων διάθεσης για την καθιέρωση φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης. Αναφέρεται στη διαχείριση και επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στοχεύει στην ενθάρρυνση της παραγωγής πλαστικών με ανακυκλώσιμα υλικά και στην εξασφάλιση υψηλής απορρόφησης ανακυκλωμένων πλαστικών. Αυτές οι τεχνικές διαχείρισης βοηθούν στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο οικοσύστημα, της ρύπανσης από την ατμόσφαιρα και στην εξάλειψη επιβλαβών μικροβίων και χημικών ουσιών.

Οι κύριες υπηρεσίες διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων είναι η συλλογή, η ανακύκλωση, η αποτέφρωση και οι χωματερές. Η αποτέφρωση αναφέρεται σε μια διαδικασία επεξεργασίας απορριμμάτων που περιλαμβάνει την καύση των απορριμμάτων και την ανάκτηση ενέργειας από την παραγόμενη θερμότητα.

Πολυμερή όπως πολυπροπυλένιο (PP), πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE), πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), πολυουρεθάνη (PUR), τερεφθαλικό (PET) και άλλα πολυμερή διακινούνται στην αγορά για να καλύψουν τη ζήτηση από τελικούς χρήστες συσκευασιών και προϊόντων όπως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καταναλωτικά προϊόντα, μεταφορές, κτίρια και κατασκευές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κλπ.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή κατά την περίοδο πρόβλεψης ενώ η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση πλαστικών αναμένεται να είναι ο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη της βιομηχανίας διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση πλαστικών παρακινεί διάφορους τελικούς χρήστες να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό που θα τονώσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων.

Λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διαχείριση πλαστικών, αρκετές εταιρείες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2022, η Coca-Cola στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στο στόχο να αυξήσει σημαντικά τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Επιπλέον, μέχρι το 2030, η εταιρεία ελπίζει να έχει τουλάχιστον το 25% όλων των ποτών που θα πωλούνται σε επαναγεμιζόμενα πλαστικά μπουκάλια ή δοχεία.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν στην τεχνολογία για να προωθήσουν την ανακύκλωση

Η τεχνολογική πρόοδος είναι η βασική τάση στην αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων. Οι βασικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων φέρνουν τεχνολογικές εξελίξεις για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογίες όπως μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη (AI), δορυφορική χαρτογράφηση, block-chain, νανοτεχνολογία, γενετική τροποποίηση χημικών ουσιών και άλλες για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους μειώνοντας τις περιβαλλοντικές βλάβες. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2021 , η Unilever συνεργάστηκε με τον όμιλο Alibaba και παρουσίασε το πρώτο μεγάλης κλίμακας σύστημα ανακύκλωσης πλαστικού κλειστού βρόχου στην Κίνα που τροφοδοτείται από AI.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τη διαλογή και την αποθήκευση είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία AI που αναγνωρίζει αυτόματα διάφορους τύπους πλαστικών μπουκαλιών. Αργότερα αυτά τα μπουκάλια επιστρέφονται σε κέντρα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιούνται αντί να υποβαθμίζονται.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η LyondellBasell, μια χημική εταιρεία με έδρα στις Κάτω Χώρες, και η Suez, μια εταιρεία κοινής ωφελείας με έδρα τη Γαλλία, εξαγόρασαν την Tivaco. Με αυτήν την εξαγορά, η Tivaco θα γίνει μέρος της Quality Circular Polymers (QCP), μιας υπάρχουσας κοινοπραξία ανακύκλωσης πλαστικών (JV) των LyondellBasell και Suez.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακύκλωση: Αυξάνονται οι έλεγχοι στα ΣΕΔ – Στο επίκεντρο η προσαρμογή των δήμων

Ιατρικά απόβλητα: Η νέα μεγάλη πρόκληση για τους διεθνείς επενδυτές

Βιώσιμη παραγωγή: Τρόποι για να μειωθούν τα απόβλητα και οι εκπομπές

gazzetta
gazzetta reader insider insider