Ποιες συσκευασίες πλαστικών θα επιβαρύνονται με τέλος 8 λεπτών από 1η Ιουνίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες συσκευασίες πλαστικών θα επιβαρύνονται με τέλος 8 λεπτών από 1η Ιουνίου
Tι αλλάζει από 1η Ιουνίου 2022 στη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων.

Κατά οκτώ λεπτά ακριβότερα θα πληρώνουν οι καταναλωτές από την 1η Ιουνίου τα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), καθώς τίθενται σε εφαρμογή η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δεδομένου ότι η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τις αγορές τους από τα νόμιμα σημεία πώλησης καθώς δεν επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), «όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο). Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve , που δεν είναι από PVC».

Η επιβολή του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών - καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά.

«Υπηρετεί την ίδια φιλοσοφία με την πετυχημένη εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλία που έχει ήδη προηγηθεί, με την επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο να εκμηδενισθεί σχεδόν η χρήση της από τους καταναλωτές.Οι πολίτες κάθε μέρα που περνά , αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία που έχει η συμβολή του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί, προκειμένου να συμβάλουμε μέσω των επιλογών μας στη μείωση της χρήσης των πλαστικών αλλά και στην ανακύκλωση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Καθώς και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας, μέσα από την υιοθέτηση νέων καταναλωτικών προτύπων και συμπεριφορών», επισημαίνει ο ΕΟΑΝ.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα προχώρησε πριν από έναν χρόνο με το Ν. 4736/2020 στην ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας (2019/904) για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ο Ν. μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι πλαστικές φιάλες μιας χρήσης από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυκένιο), θα πρέπει συλλέγονται χωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 77% έως το 2025 και σε ποσοστό 90% έως το 2029. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιανουάριο του 2023 ξεκινά η λειτουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης για πλαστικές φιάλες, δηλαδή, όταν επιστρέφουμε το πλαστικό μπουκάλι στα κατάλληλα σημεία θα παίρνουμε πίσω ένα μέρος του αντίτιμου που δώσαμε για να αγοράσουμε το προϊόν. Στόχος είναι με αυτό το σύστημα να συλλέγεται το 77% των πλαστικών φιαλών που διατίθενται στην αγορά έως το 2025 και το 90% έως το 2029. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, οι πλαστικές φιάλες θα πρέπει να έχουν καπάκια που παραμένουν προσαρτημένα στο προϊόν (δεν θα απορρίπτονται δηλαδή ξεχωριστά) και μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, οι πλαστικές φιάλες PET θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά με 25% ανακυκλωμένο υλικό, δηλαδή το 25% του μπουκαλιού θα πρέπει να είναι από ανακυκλώμενο PET.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια από την 1η Ιουνίου  

Γιατί τα πλαστικά μπουκάλια συνεχίζουν να κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας – Ποιο είναι το μέλλον τους στην Ελλάδα

Μεγάλη έρευνα της Aegean Rebreath για τα μικροπλαστικά σε ελληνικές παραλίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider