ΚΑΠΕ: Επιταχύνουν τα ελληνικά νησιά την αναπτυξιακή τους μετάβαση - Για μια «κλιματική διπλωματία» των νησιών

Newsroom
Μοιράσου το
ΚΑΠΕ: Επιταχύνουν τα ελληνικά νησιά την αναπτυξιακή τους μετάβαση - Για μια «κλιματική διπλωματία» των νησιών
Στη διοργάνωσή της συνδράμει τη Γραμματεία το ΚΑΠΕ, ως εκ του ρόλου του ως Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την υποστήριξη της εφαρμογής της εθνικής πολιτικής στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση των ΑΠΕ.

Με επιτυχία ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας, εκδήλωσης για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Η διημερίδα εντάσσεται στις δράσεις της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» (Clean Energy for EU Islands Secretariat) και πραγματοποιείται στις 17-18 Μαρτίου 2022 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στη διοργάνωσή της συνδράμει τη Γραμματεία το ΚΑΠΕ, ως εκ του ρόλου του ως Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την υποστήριξη της εφαρμογής της εθνικής πολιτικής στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο, την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, ενώ στη μσυνέχεια παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» από την εκπρόσωπο της Γραμματείας Δρα Αντωνία Πρόκα. Ακολούθησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων σε θέματα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, με ιδιαίτερη αναφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. H νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης επικεντρώθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με έμφαση στο Εδαφικό Σχέδιο Νήσων και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, παρουσίασαν τις εξελίξεις στα ρυθμιστικά θέματα καθαρής ενεργειακής μετάβασης, καθώς και σχετικά με τα Μη-Διασυνδεδεμένα Νησιά και τις επικείμενες διασυνδέσεις αυτών.

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Σπυρίδων Οικονόμου ανέπτυξε τις τεχνικοοικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία των ελληνικών νησιών, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των νησιών του Αγίου Ευστρατίου, της Τήλου, της Χάλκης και της Αστυπάλαιας, παρουσιάζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την ενεργειακή τους μετάβαση, αλλά και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολιστική διευθέτηση των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου δόθηκε η ευκαιρία στις/στους συμμετέχουσες/ντες να τοποθετηθούν και να συζητήσουν ερωτήματα που αφορούν σε προκλήσεις και ευκαιρίες για την ενεργειακή, και δι’ αυτής, την αναπτυξιακή μετάβαση των Ελληνικών νησιών.
Η 1η ημέρα της εκδήλωσης έκλεισε με εισηγήσεις για τα μικροδίκτυα στα νησιά και την παρουσίαση του προγράμματος Μικροκινητικότητας στους ΟΤΑ από εκπρόσωπους του ΚΑΠΕ, καθώς και παρουσίαση του Cold-Ironing, δηλαδή της ηλεκτροδότησης των ελλιμενιζόμενων πλοίων, στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Η εκδήλωση συνεχίζεται στις 18 Μαρτίου με απώτερο στόχο να έρθουν πιο κοντά οι φορείς λήψης αποφάσεων με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τους ιδιώτες επενδυτές και εκπροσώπους των νησιωτικών περιοχών, που θα δώσουν τη δίκη τους εμπειρία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν για πιο ενεργή συμμετοχή σε δράσεις που προάγουν την καθαρή ενεργειακή τους μετάβαση.
Στο καλωσόρισμά του, ο Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, αναφερόμενος σε μια «κλιματική διπλωματία» των νησιών, τόνισε: «Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή, αποσκοπώντας, μέσω και αυτής, στην προώθηση της ιδέας για την ανάδειξη της ελληνικής νησιωτικότητας και δη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, ως διεθνούς εργαστηρίου ανάπτυξης πρακτικών λύσεων για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, μετατρέποντας την επιταγή της καθαρής ενέργειας για τα νησιά σε ευκαιρία καθαρής ενέργειας και καθαρής τεχνολογίας από τα νησιά.

Τα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις, έναντι των οποίων επιδεικνύουν ανέκαθεν ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας. Ως προς την ενεργειακή συνιστώσα των προκλήσεων αυτών, το ΚΑΠΕ προβάλλει σταθερά τις ενεργειακές καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν στα Ελληνικά νησιά από τη δεκαετία του 1980, μέχρι τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ηλεκτρική αυτονομία τους, με διατήρηση ενός αξιοσημείωτου ισοζυγίου ανανεώσιμων πόρων και ποιότητας. Με γνώμονα την ελληνική κλίμακα, η πρωτοπόρα και δυναμικά αναπτυσσόμενη νησιωτική καινοτομία μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην επίλυση φαινομενικά δυσεπίλυτων παγκόσμιων προβλημάτων, που έχουν επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος.»

Ο κ. Πυργιώτης, μέσα από τη σημερινή εκδήλωση απηύθυνε προσωπικά ανοιχτή πρόσκληση για την κατάρτιση στρατηγικής και στοχοθεσίας μιας «κλιματικής διπλωματίας», που θα καταδεικνύει τη «νησιωτικότητα» της χώρας μας ως ηγέτιδας δύναμης τεχνογένεσης στον δρόμο προς την αξιοβίωτη ανάπτυξη. Τέλος, υπογράμμισε τη συνάφεια της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 και τη συνεισφορά της πρώτης στην προετοιμασία των δικαιούχων των νησιωτικών περιοχών, ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλουν ώριμες παρεμβάσεις προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:20

Νέο «τσεκούρι» από Goldman Sachs στην τιμή στόχο του Χρηματιστηρίου

09:05

Space X και NASA θέλουν να παρατείνουν τη «ζωή» του τηλεσκοπίου Hubble στέλνοντάς το ψηλότερα

09:00

Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

08:58

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και εικόνες καταστροφής στη Φλόριντα

08:54

Times: Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

08:43

Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

08:40

ΗΠΑ: «Πολύ νωρίς» για να βρούμε ποιος ευθύνεται για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2

08:24

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

08:08

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μείωση φόρου για «πράσινες», ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

08:07

Πούτιν: Θέλει να «τελειώνει» με τις προσαρτήσεις - «Ανεξάρτητα κράτη» Χερσώνα και Ζαπορίζια

07:58

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

07:52

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

07:47

Οι business της Dimand στη Βόρεια Ελλάδα – Το logistics park, οι εκτάσεις και τα γραφεία

07:41

Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

07:39

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

07:31

Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

07:28

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

07:22

Σίμσον (Επ. Ενέργειας): Στη σημερινή Σύνοδο η μελέτη για τον δυναμικό δείκτη αερίου της ΕΕ

07:20

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

07:15

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Τι προβλέπει το προσχέδιο για πλαφόν στο ρεύμα, «κλειδώνει» η φορολόγηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η μείωση κατανάλωσης

07:06

Κληρώνει για Attica και Pancreta - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

07:04

Μια υπόσκαφη βίλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Αντίπαρο ψάχνει ιδιοκτήτη μέσω Sotheby's

07:01

PrEp: Και στην Ελλάδα η προφυλακτική θεραπεία κατά του HIV/AIDS

07:01

Ο κόμπος των γερμανικών ομολόγων έφτασε... στο χτένι;

23:59

Μετσόλα: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

23:46

Διάστημα: Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τον νότιο πόλο του Άρη

23:31

Φινλανδία-Σουηδία-Λιθουανία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά τη διαρροή στον Nord Stream

23:23

Πατούλης: «Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει»

23:10

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» από τις ανησυχίες για ύφεση - Απώλειες άνω των 400 μονάδων στον Dow Jones

23:02

ΗΠΑ: Τα ψευδοδημοφίσματα διοργανώθηκαν για να συγκαλυφθεί η ρωσική προσπάθεια αρπαγής ουκρανικών εδαφών