Αλλάζουν «ύφος» οι δικαστικές διαμάχες για το ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν «ύφος» οι δικαστικές διαμάχες για το ESG
Στο μικροσκόπιο των επενδυτών τα κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Οι αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως αυτές που κατατέθηκαν κατά των ενεργειακών εταιρειών Exxon Mobil Corp., Shell Plc και PG&E Corp. έχουν αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις στο ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικ΄κα και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια) τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αν και μέχρι στιγμής, οι όποιες παρατυπίες αφορούσαν στον περιβαλλοντικό τομέα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να επέλθει αύξηση σε περιπτώσεις που εκτείνονται και στα άλλα δύο κριτήρια, το κοινωνικό και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο Nneka Chike-Obi, διευθυντής βιώσιμων οικονομικών της Fitch Ratings ο αυξανόμενος έλεγχος που θα διεξάγουν οι κυβερνητικές αρχές και οι επενδυτές στις συνθήκες εργασίας και στις αλυσίδες εφοδιασμού, θα ενισχύσουν τον όγκο των εταιρικών γνωστοποιήσεων σε αυτούς τους τομείς. Αυτό θα δώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να σταχυολογήσουν διαφορές μεταξύ του τι αποκαλύπτουν οι εταιρείες και του τι κάνουν στην πραγματικότητα, ανέφερε σε έκθεσή της η Fitch Ratings πριν από λίγες ημέρες. Και αυτές οι αποκλίσεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο είδος αγωγών.

«Το κλίμα είναι προφανώς η πιο πιεστική απειλή για το περιβάλλον, αλλά πολλά άλλα θέματα αποκτούν τώρα πιο στοχευμένη ρύθμιση», δήλωσε ο Chike-Obi σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όταν πρόκειται για κοινωνικές διαφορές, τα θέματα που προκύπτουν συνδέονται συχνά με ευρύτερα κοινωνικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η πανδημία προκάλεσε μια πληθώρα δικαστικών διαφορών στους χώρους εργασίας των ΗΠΑ, με 4.200 αγωγές που σχετίζονται με τον Covid από τις αρχές του 2020, κυρίως στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την έκθεση Fitch. Και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας, που υποκινήθηκε τα τελευταία χρόνια από το κίνημα #MeToo, τροφοδότησε περισσότερες αγωγές για διακρίσεις λόγω φύλου.

Οι αγωγές που σχετίζονται με την απασχόληση δεν είναι, φυσικά, κάτι νέο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Καλιφόρνια μήνυσε την Tesla Inc. για φυλετικές διακρίσεις και παρενόχληση, αφού διαπίστωσε εκτεταμένη κακομεταχείριση έγχρωμων εργατών σε ένα από τα εργοστάσιά της.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από μια υπόθεση ορόσημο που αφορούσε έναν έγχρωμο που εργαζόταν ως εργολάβος για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Υποστήριξε ότι παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές στην Tesla και τελικά του απονεμήθηκε χρηματική αποζημίωση 137 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά δεν θα είναι μόνο αγωγές που υποβάλλονται από εργαζόμενους για κοινωνικά θέματα. Οι προσφυγές θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν από επενδυτές. Ο Chike-Obi ανέφερε ως παράδειγμα τα ομόλογα βιωσιμότητας, τα οποία γνώρισαν ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Εάν οι εταιρείες κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις στην τεκμηρίωση ομολόγων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων ή αυξάνουν τον αριθμό των προμηθευτών που ανήκουν σε μειοψηφία, αυτοί ενδέχεται να προχωρήσουν σε αγωγές αν η εταιρεία δεν τα εκπληρώνει.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider