ESG: Συνασπισμός για μηδενικές εκπομπές και στον τραπεζικό κλάδο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Συνασπισμός για μηδενικές εκπομπές και στον τραπεζικό κλάδο
Net-Zero Banking Alliance: Η παγκόσμια συμφωνία στον τραπεζικό κλάδο.

Oι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν τον κατεξοχήν κλάδο χρήσης αναγνωρισμένων πλαισίων ESG και ήδη από το 2017 ξεκίνησαν να ενσωματώνουν πιο σθεναρά τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια, κυρίως με τη μορφή αλλαγών στα μοντέλα διακυβέρνησης για να επιδείξουν κοινωνικά υπεύθυνες συμπεριφορές.

Οι καταναλωτές πλέον εκφέρουν άποψη για τον τρόπο με τον οποίο το ESG υιοθετείται παγκοσμίως. Η πίεση για αποδοχή της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης ενισχύεται από την επικράτηση των αξιολογήσεων και των γνωστοποιήσεων. Οι απαιτήσεις των πελατών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμπεριφέρονται με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με αυτό που πιστεύουν ότι θεωρείται κοινωνικά υπεύθυνο καθίστανται όλο και πιο έντονες και εκφράζονται ανοιχτά προς πάσα κατεύθυνση.

Μια πρόσφατη έρευνα της PwC σε καταναλωτές και εργαζομένους διαπίστωσε ότι το 83% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών ESG, ενώ το 86% των εργαζομένων προτιμούν να εργάζονται για εταιρείες των οποίων οι πεποιθήσεις ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το 76% των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με οργανισμούς που αντιμετώπιζαν άσχημα τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινότητες ή το περιβάλλον.

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει επίσης μερίδιο στην ESG, από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον ασφαλιστικό κλάδο έως τα ορυκτά καύσιμα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στις κεφαλαιαγορές και τη βιομηχανία.

Net-Zero Banking Alliance: Η παγκόσμια συμφωνία στον τραπεζικό κλάδο

Την χρονιά που μας πέρασε ιδρύθηκε η Net-Zero Banking Alliance, μια συμφωνία μεταξύ μεγάλων τραπεζών για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών δανεισμού και επενδύσεων με τα κριτήρια βιωσιμότητας (όπως αυτά μπορούν να εκπληρωθούν μέσα από τις υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες και πολιτικές για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030). Αυτή η συμφωνία δεν στοχεύει μόνο τις εκπομπές άνθρακα της ίδιας της βιομηχανίας, αλλά χορηγεί επίσης κεφάλαια σε οργανισμούς που εμπλέκονται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η Net-Zero Banking Alliance, η οποία βρίσκεται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, περιλαμβάνει τράπεζες απόόλο τον κόσμο που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των παγκόσμιων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τα δανειακά και επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Συνδυάζοντας τη βραχυπρόθεσμη δράση με λογοδοσία, οι τράπεζες δεσμεύονται να θέτουν έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2030 ή νωρίτερα, χρησιμοποιώντας ισχυρές, επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Συμμαχία, στόχος είναι να ενισχύσει, να επιταχύνει και να υποστηρίξει την εφαρμογή στρατηγικών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, παρέχοντας ένα διεθνώς συνεκτικό πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Πρωτοποριακές μέθοδοι «ξεσκεπάζουν» το Greenwashing - Οι επιδόσεις των funds

Το παλαιότερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο στρέφεται στο ESG

Χάνονται οι προθεσμίες για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς από το greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider