Νέοι παίχτες στην «αγορά» της κλιματικής αλλαγής μάχονται να «σώσουν» το παγκόσμιο ΑΕΠ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι παίχτες στην «αγορά» της κλιματικής αλλαγής μάχονται να «σώσουν» το παγκόσμιο ΑΕΠ
Οι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης στην «αγορά της κλιματικής αλλαγής».

Νέοι παίχτες κάνουν την εμφάνισή τους στην «αγορά» της κλιματικής αλλαγής και ρίχνονται στη μάχη να προλάβουν τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία με επενδύσεις οι οποίες ανατρέπουν το μέχρι τώρα παραδοσιακό «ενεργειακό» πλαίσιο.

Εκτός από περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μείζον οικονομικό ζήτημα καθώς μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 18%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Swiss Re. Σύμφωνα με στοιχεία της Wellington Management, , μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Αμερικής, οι κίνδυνοι για το κλίμα θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα 10 με 30 χρόνια οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για λύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση σε ανάπτυξη νέων αγορών. Αυτή την τάση επιβεβαιώνει και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε πρόσφατή έκθεσή της στην οποία κάνει έκκληση για αύξηση των επενδύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε ακραίες κλιματικές καταστάσεις και στη μεταβλητότητα του κλίματος.

Παρόλο που η έλλειψη κατάλληλης κρατικής χρηματοδότησης παραμένει ουσιαστικό εμπόδιο, στελέχη της Wellington Management δήλωσαν ότι η εστίαση στην προσαρμογή του κλίματος όπως αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα στην COP26 ενισχύει τις προσδοκίες ότι η ζήτηση για λύσεις προσαρμογής στο κλίμα θα αυξηθεί σημαντικά.

Για τους επενδυτές, αυτό σημαίνει τη στήριξη εταιρειών που κάνουν τα πάντα, από την αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και γραμμών μεταφοράς έως την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της διάβρωσης και αποχέτευσης ή την κατασκευή πιο ανθεκτικών στις καιρικές συνθήκες δομικών υλικών. Το επόμενο βήμα στον επενδυτικό χάρτη θα περιλαμβάνει ποικιλόμορφες επενδύσεις σε καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες όπως κλιματιστικά υψηλής απόδοσης που μειώνουν τη χρήση ενέργειας, αντιπλημμυρικές υποδομές, εφαρμογές και τεχνολογίες πυροπροστασίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών ή τεχνολογίες για την προστασία πόλεων με χαμηλό υψόμετρο.

Συγκεκριμένα, η κλιματική προσαρμογή ενθαρρύνει δαπάνες που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων και ενεργοποιεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες από παράπλευρους κλάδους. Οι κατασκευαστικές εταιρείες και τα τεχνικά γραφεία βοηθούν τους δήμους να επανασχεδιάσουν τις υποδομές τους ώστε να προετοιμαστούν για πλημμύρες, καταιγίδες ή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες αφαλάτωσης νερού βοηθούν στην ανακύκλωση του νερού σε περιοχές που επηρεάζονται από τη λειψυδρία. Οι κατασκευαστές κλιματιστικών καταπιάνονται με νέες τεχνολογίες και οι εταιρείες εφεδρικής ενέργειας βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή τυφώνων.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή καθώς, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον μετριασμό της αλλαγή του κλίματος μέσω ρυθμίσεων όπως είναι η τιμολόγηση του άνθρακα, ενώ οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε ενεργειακά έργα όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές και οι τεχνολογίες μπαταριών. Η αγορά όμως δείχνει να αντιλαμβάνεται το στρατηγικό κενό και ανεβάζει ταχύτητες για να αδράξει την ευκαιρία σε τομείς οι οποίοι ξεφεύγουν από τους κατεστημένους.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή πλεύσης συντελείται επειδή στον ορίζοντα «βλέπουν» μεγάλα κέρδη. Πλέον, παρά την ατολμία που καταγράφτηκε στο πρόσφατο παρελθόν, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η προσαρμογή στο κλίμα θα είναι σύντομα κερδοφόρα. Και όχι άδικα. Το σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα παροτρύνει τα ανεπτυγμένα έθνη να «διπλασιάσουν τη συλλογική τους χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την κλιματική προσαρμογή» έως το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες, τα επόμενα τρία χρόνια, θα πρέπει να διαθέσουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προσαρμογής, σύμφωνα με την Carbon Brief. Και παρά το γεγονός ότι το ποσόν αυτό δεν επαρκεί (σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ετήσιο κόστος προσαρμογής μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται επί του παρόντος σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα ποσά να αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 και έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2050), δεν παύει να αποτελεί μία ένδειξη για τις μεγάλες ευκαιρίες που ανακύπτουν.

Αναλυτές της Bank of America έχουν προβλέψει ότι η αγορά προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα διπλασιαστεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δαπανηθεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού προϋπολογισμού της για δράσεις για το κλίμα τα επόμενα έξι χρόνια. Και παρ’ όλο που θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσουν συνολικά οι ευκαιρίες αυτές, «οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πλεονέκτημα πρώτης κίνησης», επισημαίνει η έκθεση της Wellington Management ενώ εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα θα έχουν σημαντικές αποδόσεις.

Γιατί η αγορά δεν είναι ώριμη - Οι λόγοι που η επενδυτική κοινότητα αργεί να ανταποκριθεί

Παρά την κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η επενδυτική κοινότητα κινείται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στην ανταπόκρισή της στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Wellington υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, στην εξάρτηση από παγιωμένα πρότυπα και στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς. Επειδή οι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται στην αναγνώριση προτύπων για τη λήψη αποφάσεων, αυτό καθιστά δύσκολο το να αναγνωρίσουμε ή να αποδεχθούμε παραδείγματα που αποκλίνουν από εμπειρίες που έχουμε ήδη βιώσει. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως στο πλαίσιο της «άνεσης» που προσδίδουν οικείες καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή δεν προσφέρει τέτοια άνεση.

Σύμφωνα με την Woodwell, όσον αφορά στις κλιματικές συνθήκες, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ιστορικά δεδομένα και μοτίβα. Οι προβολές δείχνουν ότι το κλίμα θα είναι πιο ασταθές τις επόμενες τρεις δεκαετίες αλλά η βραχυπρόθεσμη εστίαση και η εσφαλμένη αναγνώριση του μελλοντικού κινδύνου πιθανώς επιδεινώνουν την αδράνεια στην προσαρμογή. Οι επενδυτές συνήθως υπολογίζουν τις αποδόσεις σε βάθος ενός, τριών και πέντε ετών αλλά η κλιματική προσαρμογή εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να λαμβάνονται και οι επενδυτικές αποφάσεις, όπως εκτιμά η εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP26: H χρηματοδότηση υπολείπεται των στόχων – Απογοήτευση από τις χαλαρές δεσμεύσεις

Ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο για το «greenwashing»

Μέτρα για την προστασία των επενδυτών από το greenwashing ζητά το ΔΝΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider