Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται τη Δευτέρα ο διεθνής διάλογος για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται τη Δευτέρα ο διεθνής διάλογος για το κλίμα
Το φλέγον ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το θέμα της χρηματοδότησης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Προθέρμανση» εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο τέλος Οκτωβρίου κάνουν από σήμερα οι ηγέτες των κρατών που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη.

Η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και της κλιματικής αλλαγής θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων οι οποίες θα διεξαχθούν με ισχυρή φυσική παρουσία ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.

Η συνέλευση θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή ενώ περισσότεροι από 100 ηγέτες αναμένεται ότι θα δώσουν το παρών στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα πριν από την κρίσιμη COP26. Mεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επιβάλει η πανδημία του COVID-19, οι αντιπροσωπείες θα περιορίζονται σε τέσσερα μέλη στην κύρια αίθουσα του ΟΗΕ, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν ως επί το πλείστον online. Όπως έχει γίνει γνωστό, αν και ο ΟΗΕ θέλει να γίνουν δια ζώσης συναντήσεις μεταξύ των διπλωματών, επιδίωξη είναι να αποφευχθεί να καταστεί η διάσκεψη εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

«Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους δημοσιογράφους. «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε το δεύτερο καλύτερο, κινητοποιώντας όλους τους πόρους μας για να επιτρέψουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεπίδραση», σημείωσε.

Ο Γκουτέρες και ο Βρετανός Τζόνσον ζητούν μια άτυπη, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να συναινέσουν οι χώρες σε πιο τολμηρές δεσμεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.

Ηγέτες από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Αυστραλίας, καθώς και μικρών νησιωτικών κρατών που επλήγησαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχουν κληθεί να λάβουν μέρος. Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η ιδέα είναι «να καταβάλουμε μια προσπάθεια να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, να επιτρέψουμε να εκπληρωθεί μια τριπλή φιλοδοξία πριν από την COP 26 η οποία αφορά στην οικονομία, την προσαρμογή και το μετριασμό των επιπτώσεων.

Το φλέγον ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το θέμα της χρηματοδότησης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συγκεντρώσει «100 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας σε ευάλωτες στο κλίμα χώρες», σύμφωνα με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Barbara Woodward. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει «να λάβουμε φιλόδοξα σχέδια από χώρες που δεν έχουν καθορίσει πώς θα μειώσουν τις εκπομπές, ιδίως όσον αφορά στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την προστασία της φύσης», είπε.

Σημειώνεται ι ότι η συνολική χρηματοδότηση του κλίματος που παρέχεται και κινητοποιείται από πλούσιες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 2% από το 2018, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης. Αυτά τα νούμερα υποδεικνύουν ότι μόνο για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης για το 2020 θα έπρεπε να σημειωθεί ένα άλμα άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που φαντάζει ανέφικτο αν συνυπολογιστεί ότι ο ρυθμός της αύξησης των κεφαλαίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 στη χρηματοδότηση του κλίματος και αυτός ο στόχος επικαιροποιήθηκε και το 2015 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Αλλά το παιχνίδι δείχνει πλέον να έχει χαθεί, εν μέρει επειδή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τον πλουσιότερο ρυπαντή στον κόσμο από τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική Αλλαγή: Η μισή αλήθεια μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα

Κλίμα: Οι πλούσιες χώρες φρέναραν την χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων

EUMED9: H «Διακήρυξη της Αθήνας» - Τι προβλέπει για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider