Δημοσιεύεται η έκθεση του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιεύεται η έκθεση του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα καθώς και άλλα μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Δημοσιεύεται τη Δευτέρα η έκθεση ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα με στόχο μεταξύ άλλων να στείλει τα δικά της μηνύματα λίγους μήνες πριν από τη σύνοδο COP26 για το Κλίμα στη Γλασκόβη.

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα καθώς και άλλα μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ σημειώνονται πρωτόγνωροι καύσωνες καθώς και καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα και σε ευρωπαϊκά κράτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να γίνει ο κανόνας εκτός εάν ληφθούν δραστικά μέτρα για την ανακοπή των αρνητικών συνεπειών της αλλαγής του κλίματος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη εξετάσει τα ευρήματα, που οριστικοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης διαδικτυακής συζήτησης δύο εβδομάδων από ειδικούς σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν οκτώ χρόνια εργασίας κορυφαίων επιστημόνων.

Η IPCC, αποτελούμενη από εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, δημοσιεύει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις περίπου κάθε επτά χρόνια, με αυτήν την έκθεση να αποτελεί την έκτη κατά σειρά από το 1988.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει πέντε σενάρια που θα προβάλλουν το επίπεδο της κλιματικής αλλαγής ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Θα εξετάσει επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και το πώς αυτή συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η έκθεση IPCC αναμένεται επίσης να σκιαγραφήσει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να περιοριστεί για να μειώσει τα επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ενώ η επικείμενη έκθεση IPCC είναι καθαρά επιστημονική αναμένεται να αποτελέσει σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κρατών και επομένως να ενταχθεί στις ανταγωνιστικές προτεραιότητες των policy makers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider