Τουρκία: Αγώνας δρόμου για να μην επεκταθεί η τοξική βλέννα στα γειτονικά θαλάσσια ύδατα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αγώνας δρόμου για να μην επεκταθεί η τοξική βλέννα στα γειτονικά θαλάσσια ύδατα
marmara sea
Η Τουρκία μοιράζεται το Αιγαίο με την Ελλάδα και τη Μαύρη Θάλασσα με άλλα πέντε έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Σε έναν αγώνα δρόμου, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, έχει επιδοθεί η Τουρκία προκειμένου αν απομακρύνει τη θαλάσσια βλέννα, η οποία εδώ και καιρό παραμένει στη θάλασσα του Μαρμαρά με κίνδυνο να εξαπλωθεί σε παρακείμενα νερά τα οποία όχι μόνο "αγγίζουν" κάποιες από τις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης αλλά είναι και πλούσια σε θαλάσσια ζωή.

Το παχύ στρώμα της λεγόμενης θαλάσσια βλέννας προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αλλά και από την μόλυνση που προκαλούν στα ύδατα αγροτικές δραστηριότητες (π.χ καλλιέργεια τσαγιού) στις οποίες χρησιμοποιούνται λιπάσματα.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε σχεδόν ολόκληρο το Μαρμαρά και απειλεί την θαλάσσια ζωή στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο. Με στόχο την περιστολή του φαινομένου, οι τουρκικές αρχές εργάζονται εντατικά και έχουν εξαλείψει άνω από 4.500 κυβικά μέτρα (159.000 κυβικά πόδια) βλεννογόνου από τις 19 Ιουνίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μουράτ Κούρουμ στο Twitter. Παράλληλα, οι εργασίες 14 εταιρειών, των οποίων οι εκπομπές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το φαινόμενο, έχουν ανασταλεί.

«Η θαλάσσια βλέμμα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά απλώς ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο υδροβιολόγος Levent Artuz μιλώντας στο Bloomberg. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα προκύπτει αυτό το φαινόμενο μία φορά κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Αν όμως οι αρχές ενεργήσουν αποφασιστικά, μπορούμε ακόμα να σώσουμε τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο», σημειώνει.

Η Τουρκία μοιράζεται το Αιγαίο με την Ελλάδα και τη Μαύρη Θάλασσα με άλλα πέντε έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η Θάλασσα του Μαρμαρά περιβάλλεται από τις βιομηχανικές περιοχές της Τουρκίας και περισσότερες από τις μισές κορυφαίες 100 εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών, διυλιστηρίων, χαλυβουργείων, εταιρειών παραγωγής χημικών και ενεργειακών εταιρειών. Τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα καταλήγουν στα νερά της για περισσότερο από μισό αιώνα, δήλωσε ο ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Meric Albay.

Η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, Bagfas Bandirma, είπε ότι είχε περιθώριο 50 ημέρες για να σταματήσει η ρύπανση που εισέρχεται στη θάλασσα από το εργοστάσιό της. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία λέει ότι χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό μόνο για σκοπούς ψύξης, έχουν καταγράψει πτώση κατά 41% αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider