Η πράσινη χρηματοδότηση στο επίκεντρο της Συνόδου της G-7

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πράσινη χρηματοδότηση στο επίκεντρο της Συνόδου της G-7
Οι ηγέτες της G-7 συναντώνται στην Κορνουάλη της Αγγλίας από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.

Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου δέχονται πιέσεις να βοηθήσουν τα φτωχά κράτη να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και στην σύνοδο κορυφής της G-7 που ξεκινά σήμερα θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το συγκεκρικμένο ζήτημα.

Οι ηγέτες της G-7, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, συναντώνται στην Κορνουάλη της Αγγλίας από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχει το θέμα της χρηματοδότησης των χωρών με χαμηλό εισόδημα προκειμένου να επιτύχουν μια στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Ένα προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg News περιλαμβάνει τη δέσμευση για «κάθε» μέλος της G-7 να αυξήσει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές του για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες αλλά το πλαίσιο δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Το ερώτημα ποιος πληρώνει τελικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας δράσης. Οι φτωχές χώρες λένε ότι χρειάζονται χρηματοδότηση εάν θέλουν να επενδύσουν στις τεχνολογίες που απαιτούνται για να απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα κύματα θερμότητας.

Οι πλούσιες χώρες - πολλές από τις οποίες μπόρεσαν να αναπτυχθούν τον περασμένο αιώνα, εκλύοντας αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα , στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2009, συμφώνησαν να βοηθήσουν με κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Φέτος, όλα τα κράτη υποτίθεται ότι θέτουν ενισχυμένους εθνικούς στόχους για το κλίμα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή. Ωστόσο, ορισμένες φτωχότερες χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς αυτήν τη χρηματοδότηση. Σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο Λευκός Οίκος τον Απρίλιο, οι ηγέτες της Ινδονησίας και του Μπαγκλαντές προέτρεψαν τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα δύσκολο εγχείρημα

Ωστόσο, λίγες πλούσιες χώρες έχουν παρουσιάσει σχέδια για αύξηση της χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα για χώρες χαμηλού εισοδήματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που προεδρεύει των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα φέτος, το Λουξεμβούργο και η Νέα Ζηλανδία είναι οι μόνες τρεις χώρες που ανακοινώνουν προγραμματισμένες πολυετείς αυξήσεις στη χρηματοδότησή τους για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση της Care Denmark. Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διεθνής χρηματοδότηση θα αυξηθεί κατά μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και το 2022, σε σύγκριση με το ποσό το 2019.

Τι μπορεί να κάνει η G-7;

Το σχετικό προσχέδιο υπόσχεται περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να μην είναι σαφείς. και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί επίσημα. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα πλαίσιο για αειφόρο ανάπτυξη και να βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Οι ηγέτες είναι επίσης έτοιμοι να στηρίξουν τη δέσμευση του Μαΐου από τους υπουργούς περιβάλλοντος και κλίματος της G-7 να συντονίσουν τις πολιτικές καινοτομίας και να δημιουργήσουν πράσινες αγορές για τον περιορισμό των εκπομπών σε τομείς έντασης ενέργειας όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά. Η συνεργασία μεταξύ των πλουσιότερων χωρών θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα και θα μειώσει το κόστος μείωσης των εκπομπών για τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφεραν οι υπουργοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider