ESG: Οι ρυπογόνες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ράλι επενδύσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Οι ρυπογόνες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ράλι επενδύσεων
greeninvestments
Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τα κριτήρια ESG τον τελευταίο χρόνο ώθησε ανοδικά τις εκτιμήσεις.

Οι μεγάλες ρυπογόνες επιχειρήσεις που επιχειρούν μια πράσινη στροφή θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ότι έχουν τις καλύτερες προοπτικές για να προσελκύσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε κεφάλαια που χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα βάσει των κριτηρίων ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια).

Η Bank of America πιστεύει ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εταιρείες από τον ενεργειακό κλάδο ή βιομηχανίας μετάλλων και εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν υψηλές εκπομπές άνθρακα αλλά βρίσκονται σε διαδικασία πράσινης μετάβασης. Και φυσικά αυτές οι προβλέψεις δεν αφορούν μόνο στην αμερικανική ήπειρο αλλά και στην Ευρώπη όπου το σχέδιο πράσινης ανάκαμψης στοχεύει στην τόνωση των υπεύθυνων επενδύσεων.

Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των funs όπου σύμφωνα με έρευνα της Robeco, περίπου το 86% των επενδυτών δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τους ή ένας σημαντικός παράγοντας τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αν σκεφθεί κανείς ότι πριν από δύο χρόνια, η συγκεκριμένη τάση επιβεβαιωνόταν μόνο από 33%.

Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τα κριτήρια ESG τον τελευταίο χρόνο ώθησε ανοδικά τις εκτιμήσεις. Ο δείκτης MSCI World ESG Leaders Index, ο οποίος παρακολουθεί περισσότερες από 700 μετοχές που έχουν ελεγχθεί για υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης, σημείωσε άνοδο περίπου 80% από σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο του 2020 καταγράφοντας ένα σερί ρεκόρ υψηλών τιμών.

Ο Δείκτης Bloomberg Barclays MSCI Global Green Bond, ο οποίος βασίζεται σε περισσότερα από 600 ομόλογα που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG, σημείωσε άνοδο 11% το προηγούμενο έτος.

«Τους τελευταίους 12 μήνες, οι αποδόσεις της αγοράς ήταν συναρπαστικές», δήλωσε ο Arian Neiron, διευθύνων σύμβουλος της VanEck, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 50 δις. δολαρίων παγκοσμίως και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για την καθαρή ενέργεια.

Μια δεκαετία γεμάτη ευκαιρίες

Οι εταιρείες που έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών βραχυπρόθεσμα είναι πιο ελκυστικές, επειδή έχουν ένα σχέδιο δράσης και υφίστανται αλλαγές τώρα, δήλωσε ο Sameer Chopra, επικεφαλής της έρευνας ESG στο Σίδνεϊ. Απαντώντας στην άποψη που έχουν εκφράσει κάποιοι παράγοντες της αγοράς περί «φούσκας», ο Chopra απορρίπτει το συγκεκριμένο επιχείρημα σημειώνοντας ότι μπορεί να έχει κάποια τέτοια χαρακτηριστικά λόγω του ότι μιλάμε για μεγάλα ποσά τα οποία προέρχονται από μία πολύ μικρή βάση, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι ακόμη νωρίς και πιστεύουμε ότι υπάρχει μπροστά μας άλλη μία δεκαετία με αναδυόμενες ευκαιρίες».

Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι πιο επιφυλακτικοί μετά από την άνοδο των τιμών. «Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για επενδύσεις που συνδέονται με τα κριτήρια ESG, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να είναι περισσότερο προσεκτικοί», δήλωσε ο Guillaume Mascotto, επικεφαλής του τομέα ESG και διαχειριστής επενδύσεων στην American Century Investments στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider