Tip of the Day

Πανελλαδικές 2025: Έως την Παρασκευή η προθεσμία των αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

19-12-2024 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανελλαδικές: Έως Παρασκευή οι αιτήσεις – Τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές

Την Παρασκευή (20/12) λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των μαθητών για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 29/11/2024 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τις αιτήσεις στις Πανελλαδικές

Οι υποψήφιοι (μαθητές ή απόφοιτοι) χρειάζεται να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Προμηθεύονται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του.
  • Συμπληρώνουν την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και προσέρχονται στο Λύκειό τους, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικές κατηγορίες αιτήσεων

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο στρατό, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στο λιμενικό ή στο εμπορικό ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2025. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα στρατολογικά γραφεία, τα αστυνομικά τμήματα, την πυροσβεστική και το λιμενικό αντίστοιχα, σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2023 ή το 2024 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την αίτηση-δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2025).

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2023, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2024, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024.

Όσοι υποψήφιοι, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την αίτηση-δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι αυτής της ειδικής κατηγορίας (που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν από τις ειδικές επταμελείς των νοσοκομείων), δύνανται να υποβάλλουν απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα. Αν ωστόσο κάποιος από τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις, επιθυμεί τη συμμετοχή του και στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβάλλει την αίτηση-δήλωση της παρούσας ώστε να μπορεί να συμμετάσχει κανονικά και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:01

Καύσιμα του μέλλοντος: Η αγορά που υπόσχεται δισεκατομμύρια αλλά «κολλάει» στα έργα

09:52

«Δύσκολη» νύχτα στο νότιο Ισραήλ από τα ιρανικά πλήγματα - Καταστροφές και τραυματίες

09:44

Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τα Τέμπη - Στο εδώλιο 36 άτομα

09:38

Σπορά χωρίς ρευστό: Το κενό που αφήνουν οι έλεγχοι, η αναμονή του ΟΣΔΕ 2026 και οι καθυστερήσεις του ΠΑΑ

09:27

Νερό: Όταν οι πόλεις διψούν - Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή προειδοποίηση;

09:14

«Επιταχυντής» ο πόλεμος στον κλάδο των τροφίμων - Έρχονται νέα deals

09:00

Καύσιμα: Από το πλαφόν στην απεργία - Πίεση στα νησιά πριν το Πάσχα

08:45

Επιθετική προεξόφληση για τα επιτόκια της ΕΚΤ χωρίς σαφή εικόνα για τη διάρκεια της κρίσης

08:39

Τελεσίγραφο Τραμπ για Στενά του Ορμούζ - Το Ιράν απειλεί με πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

23:59

ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τη βία Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

23:47

Axios: Οι ΗΠΑ εξετάζουν διπλωματική λύση με το Ιράν - Οι όροι Τραμπ

23:33

Σαουδική Αραβία: Κήρυξε persona non grata τον στρατιωτικό ακόλουθο της ιρανικής πρεσβείας

23:18

Το μήνυμα πίσω από την επίθεση στο Ντιέγκο Γκαρσία - Επίδειξη ισχύος από το Ιράν

22:57

Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές σε Πάτρα και Αχαΐα

22:44

Επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet - Πώς λειτουργεί

22:19

Ασημένιος ο Εμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο της Πολωνίας

22:00

Οι χώρες της G7 ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

21:42

ΗΠΑ: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στις δυτικές πολιτείες

21:20

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ: Τι είναι το πρόγραμμα Health-IQ

20:59

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ

20:43

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στις ισραηλινές πόλεις Ντιμόνα και Αράντ

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»