Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:28

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με 40άρια - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

13:12

Ζελένσκι: Οι εκλογές θα ήταν «ένα τσουνάμι» που θα διασπάσει την Ουκρανία

13:08

Λοβέρδος: Ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα – Τι είπε για 13η και 14η σύνταξη

13:01

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τον εντοπίσει έως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

12:53

Τα μεταχειρισμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους και μπαίνουν στο καλάθι των μεγάλων retailers

12:44

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει «σωστό» άκρο, αποδεκτό μίσος ή βία

12:34

Η Συρία αναμένει επανεκκίνηση των συνομιλιών με το Ισραήλ παρά το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης

12:27

Nvidia: Αυξήσεις άνω του 15% στους servers τεχνητής νοημοσύνης

12:04

Τέλος καλοκαιριού: Η απότομη «προσγείωση» του Σεπτεμβρίου

11:55

Πεζεσκιάν: Παραδέχθηκε ότι το Ιράν «αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες»

11:48

Σκέρτσος: Τέσσερις κυβερνητικές δράσεις για καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα

11:29

Ρομπότ «συνέτριψε» το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα... αλλά δεν ξέρει να φρενάρει

11:08

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πρώτη Σερρών

11:00

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς- «Αρκετά!» λέει ο Τραμπ

10:47

Μαρινάκης: «Όσα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη» – Εκλογές την άνοιξη του 2027

10:35

Κοντογεώργης: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

10:24

Ζελένσκι: Η Γαλλία συμφώνησε να επιταχύνει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο

10:10

Μητσοτάκης: «Δεν θα φορτώνουμε παλιούς λογαριασμούς στις επόμενες γενιές» - Το μήνυμα στην Τουρκία

10:02

Σχολεία: Μόλις 12 λεπτά διαφορά στην ώρα έναρξης μπορούν να μειώσουν το πρωινό μποτιλιάρισμα

09:48

Πυρκαγιές-πλημμύρες: Πάνω από 500 επανέλεγχοι κτιρίων στις πληγείσες περιοχές - Βαρύ το πλήγμα στη Δυτική Αττική

09:34

«Προσωπικός Βοηθός»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

09:29

Κυβερνοεπίθεση στη Βρετανία: Ιρανοί χάκερ «παρέλυσαν» εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για 4 ημέρες

09:12

Επιθεώρηση Εργασίας: Πάνω από 41.000 έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο - Στα 25,6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα

09:03

Ιαπωνία: Σεισμός 5,9 βαθμών κοντά στο Τόκιο - Δεκάδες τραυματίες

08:55

Τραμπ: «Νέο έδαφος των ΗΠΑ» τα Στενά του Ορμούζ

08:40

Πυρκαγιές: Το 26% της Αττικής βρίσκεται εκεί όπου δάσος και κατοικίες συναντώνται

08:32

Workcation: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί για υβριδική εργασία - Που βρίσκεται η Αθήνα

08:22

Goldman Sachs: Η Ευρώπη «κρυφός νικητής» των αγορών - Οι 8 μύθοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

08:10

Ακίνητα: Ποιες περιοχές «αναδεικνύονται» στην «καρδιά» της Αθήνας

08:05

Χωροταξικό ΑΠΕ: Πώς αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης - Οι κερδισμένοι, τα δύσκολα projects και τα νέα φίλτρα