Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:47

Μοιράζει 35,3 εκατ. ευρώ στο προσωπικό η Eurobank, ενεργοποιεί buyback 288 εκατ. ευρώ

07:43

Εγνατία Οδός - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Τρέχουν» οι πρώτες εργασίες αναβάθμισης του οδικού άξονα

07:33

Fuel Pass: Μ. Δευτέρα οι αιτήσεις, Μ. Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές

07:30

Επιτάχυνση ανακτήσεων και ώθηση στον «Ηρακλή» με το νέο μοντέλο για την πρώτη κατοικία

07:19

Τραμπ για Ιράν: «Εξαιρετικά σκληρά» χτυπήματα τις επόμενες δύο εβδομάδες - Κοντά στην επίτευξη των στόχων μας

07:11

Τα ηχηρά ονόματα της Credia - Οι αψιμαχίες στην ΕΧΑΕ - Το φρένο στις κρατήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες

23:48

ΕΕ: Δύο εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα

23:32

Τι θα πει ο Τραμπ στο διάγγελμά του, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

23:22

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ μετά τον έλεγχο του υπογειοποιημένου και διαβρωμένου σωλήνα

23:16

Wall Street: «Μπήκε» με κέρδη στον Απρίλιο ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση στο Ιράν

22:57

Πάνω από 1.300 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

22:44

Κέρδη 2% για τον χρυσό - Τέταρτη ημέρα ανόδου

22:25

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% για το Brent υπό την ελπίδα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

22:14

Ιράκ: Συνελήφθη ύποπτος μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης για την απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

«Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, δεν είμαστε απειλή»: Ανοιχτή επιστολή Πεζεσκιάν στον αμερικανικό λαό

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα

20:51

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απαντά στην πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα με επιθέσεις»

20:36

Πούτιν: «Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι απλούστατα αδύνατη»

20:28

Βασίλης Φουρλής: Αυτό θα είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία - Η επόμενη μέρα για τη Holland & Barrett

20:24

AnimaWings: Νέες απευθείας πτήσεις από Ρουμανία προς Αθήνα

20:17

Παπασταύρου: «Ορόσημο η ένταξη των πρώτων μπαταριών στο σύστημα ηλεκτροδότησης»

20:07

Ιράν: Ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ - Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου