Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Δένδιας: Στις 7 Μαρτίου 1948 τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην «αγκαλιά» της Μητέρας Πατρίδας

22:16

Χαρδαλιάς: Κάθε αντιπλημμυρικό έργο που σχεδιάζουμε αποτελεί μια έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις της εποχής

21:47

Βουλή: Συγχαρητήρια Νικήτα Κακλαμάνη στον Λευτέρη Πετρούνια για το ασημένιο στο παγκόσμιο του Μπακού

21:18

Χαρακόπουλος σε μαθητές στη Βουλή: Η εθνική ενότητα το ισχυρότερο όπλο μας

21:07

Ντουμπάι: Ένας νεκρός από ιρανικό χτύπημα στην περιοχή της μαρίνας της πόλης

20:53

Καραμανλή: Στρατηγική προτεραιότητα ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού

20:43

Αραγτσί: Ο Τραμπ κατέστρεψε την διάθεση του Ιράν για αποκλιμάκωση

20:25

Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα

20:09

Βρετανία: Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1 στο νησί - Αυξάνεται η βρετανική εμπλοκή στη σύγκρουση

19:29

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Δεν είμαστε εύκολη λεία

19:20

Τραμπ: Η Κούβα θέλει να κάνει συμφωνία

19:12

Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση

18:47

Τάνκερ: Ιλιγγιώδεις αυξήσεις σε ναύλα και ασφάλιστρα - Tο κόστος αποθήκευσης και οι απώλειες νωπών αγαθών

18:37

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους γρήγορης μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

18:26

Σδούκου: Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις - Κανείς αβοήθητος εφόσον πληγεί οικονομικά

18:00

Αποθήκη CO₂ στον Πρίνο: Πώς η Καβάλα φέρνει την Ελλάδα στον χάρτη της νέας αγοράς δισεκατομμυρίων

17:55

Βρετανία: Προετοιμάζει το αεροπλανοφόρο Prince of Wales για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

17:44

Κουβέιτ: Προληπτική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου εξαιτίας της έντασης με το Ιράν

17:28

Συνελήφθη 30χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στην Αττική

17:08

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

16:58

ΗΠΑ: Οι τιμές στα πρατήρια εκτοξεύονται καθώς ο πόλεμος με το Ιράν αναστατώνει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό

16:42

Μερική προσωρινή τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ, λόγω του ημιμαραθωνίου της Αθήνας

16:24

Γκιουλέρ: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία

15:47

Κύπρος: Θα αργήσει η άφιξη του βρετανικού πολεμικού Dragon λόγω του... ωραρίου της βάσης του Πόρτσμουθ

15:35

Τουρκία: Στέλνει F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

15:25

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

15:11

Κοντογεώργης για κρίση στο Ιράν: Εφόσον χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει πολίτες και οικονομία

15:00

Πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία: Αποθέματα - Τουρισμός - Ναυτιλία

14:59

ΕΚΤ: Η Μέση Ανατολή φέρνει ξανά τον πληθωρισμό στο προσκήνιο για την κεντρική τράπεζα

14:25

Δίκτυα, οικονομία, ασφάλεια, γεωπολιτική: Η δύναμη του mobile στη νέα παγκόσμια τάξη