Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix

17:52

Αλλάζει η στάση των νέων απέναντι στο ΑΙ - Στο επίκεντρο η απώλεια θέσεων εργασίας

17:39

Χρηματιστήριο: «Έπεσαν» οι 2.600 μονάδες - Διήμερες απώλειες 2,4% στις τράπεζες

17:37

Θεσσαλονίκη: Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ

17:30

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριo μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στα ομόλογα

17:21

Γαλλία: Επιπλέον 1.243 θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου

16:55

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ» - Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Αίγινα και Αγκίστρι

16:55

Mε συμπτώματα Long COVID το 26,5% των εργαζόμενων στο βρετανικό ΕΣΥ

16:52

Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά την επαναγορά ομολόγων - «Εκτόξευση» 130% της Moderna

16:46

Με δικαίωμα αγοράς έως και 12,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές της Marvell η Google

16:19

Πούτιν: Υποβάθμισε τις επιπτώσεις των ουκρανικών επιθέσεων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

16:17

Yπερδιπλασιάζει τα buybacks ομολόγων το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - «Ανάσα» στην αγορά

16:15

Οριοθετήθηκε σε 15 λεπτά πυρκαγιά στον Γέρακα

16:08

Κοντογεώργης για αποπληρωμή χρέους: Ακατανόητη η κριτική της αντιπολίτευσης

16:02

Κένυα: Επτά νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου με τουρίστες

15:44

Η Άγκυρα έτοιμη για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία