Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:18

Οι ακριβότερες κιθάρες στην ιστορία

08:14

Δασμοί Τραμπ έως 100% σε εισαγόμενα φάρμακα - Νέοι φόροι για τα μέταλλα

08:10

Shell: Πράσινη μετάβαση ή μέρισμα; Το δίλημμα των ενεργειακών κολοσσών

08:02

Natura: Τι αλλάζει σε εκτός σχεδίου δόμηση - «Παράθυρο» για επεκτάσεις πόλης

07:50

ΟΠΕΚΕΠΕ στη «σούβλα» πριν το Πάσχα

07:40

Bluegr Hotels & Resorts: Συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο ύψους 75 εκατ. ευρώ

07:30

ΑΒΑΞ: Αναμένει ροές 1 δισ. από παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ, «βλέπει» EBITDA 150 εκατ. το 2030

07:21

Ανθεκτικές στο γεωπολιτικό «στρεσάρισμα» οι ελληνικές τράπεζες

07:10

Ο Τραμπ προκαλεί νευρική κρίση στις αγορές

07:03

Φουλ επαναγορών από τις τράπεζες - Οι απολύσεις και τα bonus - Η Γραμμή 4 του Μετρό και το πριμ

01:31

Τσίπρας: Το κόμμα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο αλλά αν χρειαστεί και νωρίτερα

23:56

Με απινιδωτές εξοπλίζεται το Μετρό της Αθήνας

23:45

Η Μόσχα καλεί σε κατάπαυση πυρός για να απομακρύνει Ρώσους από το Ιράν

23:34

Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζήτησε ο Χέγκσεθ

23:23

Allwyn: Ειδική διανομή 0,80 ευρώ ανά μετοχή με επιλογή επανεπένδυσης

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street υπό το βάρος του πολέμου

23:00

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι χτύπησαν data center της Oracle στο Ντουμπάι

22:47

ΕΕΕΠ: Άλμα 20% στις καταγγελίες το 2025 - Στο μικροσκόπιο πληρωμές, λογαριασμοί και αποδόσεις

22:35

Χρυσός: Απώλειες 2% μετά τις «φρέσκιες» απειλές Τραμπ στο Ιράν

22:23

Πετρέλαιο: Ράλι τετραετίας για το WTI με άλμα 11% - Στα 108 δολάρια το Brent

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,3 εκατ. ευρώ

21:59

Σαράντα χώρες συζητούν τρόπους να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

21:46

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή (5/4) στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

21:34

Βόρεια Μακεδονία - Μίτσκοσκι: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

21:23

Κρεμλίνο: Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για τη Ρωσία

21:11

Δημοσκόπηση Pulse: 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον πόλεμο στο Ιράν

21:07

Τυχερά παιχνίδια: Στα 16,73 δισ. ευρώ το 2025 - Το online «σήκωσε» την αγορά και τα έσοδα του Δημοσίου

21:00

Μαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

20:54

Yπερκάλυψη 1,4 φορές για το ομόλογο της Premia - Στο 4,1% το επιτόκιο

20:49

Τραμπ: Ζητά να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν