Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα

03-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα, οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται και το ίδιο και οι λογαριασμοί. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών για την ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες στο σπίτι. Αρχικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση στους 18 – 20 βαθμούς. Για να περιορίσετε τη διαφυγή της ζέστης μπορείτε να κλείστε την πόρτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και θερμαίνετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και κόστος.

Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σύστημα θέρμανσης αυτό το χειμώνα, κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια για να διατηρήσετε τον ζεστό αέρα και να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρά σας όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια του χειμώνα. Ρυθμίζοντας το σύστημα μεταξύ 18 και 20 βαθμών, μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό και να μειώσετε το κόστος. Κάθε βαθμός πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προσθέσει περίπου 15% στον λογαριασμό αερίου σας.

Ακόμη, για να διατηρηθεί το σπίτι ζεστό και να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς φυσικού αερίου σας αυτό το χειμώνα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε στεγανοποιητικά στα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών. Τα συστήματα θέρμανσης (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να συντηρούνται και να ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό αερίου.

Εκτός από τη θέρμανση, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει και από άλλες δραστηριότητες στο σπίτι. Οι λογαριασμοί μπορούν να μειωθούν αν κλείσετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις μη απαραίτητες συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις κλπ στα σημεία τροφοδοσίας τους. Και αυτό επειδή οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

Παράλληλα, χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων με πλήρες φορτίο και για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επιλέξτε τον συντομότερο κύκλο πλύσης όταν μπορείτε. Ομοίως, η αντικατάσταση της παλιάς κεφαλής ντους με μια πιο αποδοτική μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 150 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς ενέργειας και νερού. Ακόμη, μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε από 40 έως 80 ευρώ ετησίως επιλέγοντας τη ρύθμιση για το κρύο νερό στο πλυντήριό σας.

Τέλος, η αποτελεσματική μόνωση στέγης μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 20% στο κόστος ψύξης και θέρμανσης. Εάν έχετε ήδη τοποθετήσει μόνωση, βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:33

Κροατία: Σύγκρουση καταμαράν με ιστιοφόρο στην Αδριατική, τέσσερις νεκροί

22:25

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες αεροπορικών - Τι αλλάζει για αποζημιώσεις, αποσκευές, χρεώσεις

22:19

Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

22:12

Η αποκλιμάκωση ευνοεί τον χρυσό: Σε υψηλό 8 ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

21:51

Γαλλία: Οι ηγέτες της G7 αναμένουν διευκρινίσεις για τη συμφωνία με το Ιράν από τον Τραμπ

21:40

Μαρκόπουλος: «Δεν προβλέπεται να δοθεί 13η σύνταξη και μισθός στους δημόσιους υπάλληλους»

21:28

Γαλλία: Δώδεκα ισραηλινές εταιρείες αποκλείστηκαν από την αμυντική έκθεση Eurostatory

21:15

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ - Τσίπρα, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

21:01

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι κανόνες ποιότητας των καυσίμων για να αποτραπούν ελλείψεις

20:48

Πυροσβεστική: 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:27

Τραμπ: «Δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για να ανοίξει το Ορμούζ»

20:14

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

20:07

Ανησυχία στο Λίβανο για «εκκρεμή προβλήματα» παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

20:07

«Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς

20:03

Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

19:58

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2027

19:46

Πιερρακάκης: Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της ενίσχυσης που χορηγείται σε μαθητές με προβλήματα ακοής

19:41

Μέση Ανατολή: Μόνο δύο πλοία πέρασαν το Ορμούζ μετά τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό