Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:40

Ευρωαγορές: Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με φόντο τη Μέση Ανατολή

10:26

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποινές σε τρία στελέχη για τον εγκλωβισμό στην Αττική Οδό το 2022

10:24

Moody's: Διαχειρίσιμο το κόστος της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη για τις τράπεζες

10:17

Alpha Bank: Σε ανοδική πορεία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων - Πρωταγωνιστεί η Αθήνα

10:16

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 1η Ιουλίου το ψηφιακό Αποδεικτικό Είσπραξης και νέες λειτουργικότητες

10:11

RWE και ΔΕΗ: Σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκά σχεδόν 1 GW στη Δυτική Μακεδονία

10:04

Alpha Bank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,0655 ευρώ ανά μετοχή

10:00

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 441 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ

09:55

Η Wall Street εγκαταλείπει τα στοιχήματα για ένα ισχυρότερο ευρώ

09:44

Πούτιν: «Περιμένει» τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Μόσχα, όταν τελειώσουν με το Ιράν

09:16

Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για παύση επιθέσεων

08:59

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή σε πέντε νέους κλάδους

08:48

ΠΟΥ: Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

08:38

Οι λόγοι που είναι τόσο ακριβή η τεχνητή νοημοσύνη

08:31

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσουν την ανταλλαγή πληγμάτων

08:22

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Σχεδόν 1.500 νεκροί, 189 κτίρια κατέρρευσαν εξ ολοκλήρου

08:11

Ώρα αποφάσεων στο Μαξίμου - Κληρώνει σήμερα για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

08:08

Ανελκυστήρες: Τι πρέπει να κάνετε έως τις 30 Ιουνίου για τη δήλωση στο Μητρώο

07:58

Πλάτη με... μέτρο στην ακρίβεια - «Ευλογημένοι» μισθοί - Ποιος φλερτάρει τον Κυριάκο

07:52

Πώς περνούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ στα επιχειρηματικά δάνεια

07:49

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Όλα τα «κλειδιά» για την πληρωμή των 150 ευρώ - Γιατί θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ τα νεογέννητα

07:42

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά (ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης): «Περνάει» από Βουλή η σύμβαση «ανάσα» για το κυκλοφοριακό

07:30

Νερό ΘΕΟΝΗ: Οι πάνω από 800 έλεγχοι πίσω από τη νέα πιστοποίηση - Από την πηγή στη βρεφική καταλληλότητα

07:23

Το φθινόπωρο οι δικαιούχοι για «merchant» μπαταρίες - Έχουν εξεταστεί οι μισοί φάκελοι, το αγκάθι

07:12

Στα «μανταλάκια» από αύριο οι μεγαλοφειλέτες της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ - Ποιοι εξαιρούνται

07:10

Εργαζόμαστε 6 μήνες για τους φόρους και τις εισφορές του 2026!

07:08

Οι δανειολήπτες και η εξέλιξη - Με συνταγή ΔΕΗ - Πάνε σε Διαιτησία

23:58

Δένδιας: Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του τη Δευτέρα

23:36

Σαουδική Αραβία: 14 νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου της Aramco

23:15

Συνελήφθη 32χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με περισσότερα από 18,5 κιλά κάνναβης στις αποσκευές της