Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Εξιχνιάστηκε μεγάλη διαδικτυακή απάτη σε βάρος ναυτιλιακής - Ανακτήθηκαν 4 εκατ. ευρώ

23:44

Ζελένσκι: «Παράλογο» που η παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δεν καλύπτει τη ζήτηση

23:31

Ισραήλ: Νέος διαγωνισμός για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

23:18

Κέρδη στη Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Πρώτη φορά κατέκτησε τις 53.000 μονάδες

23:04

Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

22:50

Στη Ρώμη οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»