Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:55

Morgan Stanley: Overweight για Ελλάδα – Τι λέει για την αναταξινόμηση του ΧΑ

12:50

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Από αύριο το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

12:50

Τραμπ: Χάρτινη τίγρης το ΝΑΤΟ - Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης

12:45

Ήχησε το 112 σε Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα

12:40

Nova: Ταχύτερο ίντερνετ έως 500 Mbps χωρίς οπτική ίνα - Τα προγράμματα

12:39

Κακοκαιρία Erminio: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου – Red Code για Αττική

12:39

Γερμανία: Τα κορυφαία ινστιτούτα αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

12:27

Κάθειρξη έως 12 έτη στους τρεις Τούρκους για τους πυροβολισμούς κατά στελέχους της ΕΥΠ

12:26

Για 4η χρονιά το «BRAVE IN - Επιστροφή στην Παραγωγικότητα» από Τρ. Πειραιώς και ΕΛΕΠΑΠ

12:25

Στο 8,5% το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο

12:24

Samsung: H καλύτερη ημέρα για τη μετοχή από το 2001

12:15

Νέος δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα από ΟΠΑ και Qualco Intelligent Finance

12:05

Ξεπέρασαν τα 165 δισ. ευρώ τα χρέη σε φόρους και εισφορές - Η ακτινογραφία των ποσών

12:02

ΔΕΗ: Στα 0,138 €/kWh το πράσινο τιμολόγιο τον Απρίλιο - Αμετάβλητα τα σταθερά, νέο δυναμικό προϊόν για τα νοικοκυριά

11:59

ΕΕ: Σχεδόν 20.000 νεκροί από τροχαία το 2024 - Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά

11:54

EOS Hellenic Renaissance Fund II: Επιτυχής ολοκλήρωση της τελικής φάσης άντλησης κεφαλαίων 250 εκατ. ευρώ

11:54

Γιώτης: Η ακρίβεια, ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων - Απαιτούνται λύσεις υπέρ των καταναλωτών

11:50

tbi bank: Ο Petr Baron αναλαμβάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

11:39

JP Morgan: Η αναταξινόμηση του ΧΑ θα πλήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον

11:37

ΣΤΟΑ: Αυτοί είναι οι 17 συνεργάτες που συνθέτουν τον νέο προορισμό της Αθήνας

11:35

Παντελιάδης για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: «Δεν φέρνουν αποτέλεσμα οι συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά»

11:31

Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις - Πού αξιοποιούνται τα 150 ευρώ

11:31

S&P Global: Ανθεκτικότητα υπέδειξε ο ελληνικός τομέας παραγωγής αγαθών τον Μάρτιο

11:22

ΗΠΑ: Δικαστής απορρίπτει τη διακοπή χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που ήθελε ο Τραμπ

11:14

Τουρκία: Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν στο Αιγαίο στα ανοικτά του Μπόντρουμ

11:10

Η Ελλάδα μεταξύ των 4 χωρών που δεν αποζημιώνουν τις νέες τεχνολογίες στον διαβήτη τύπου 2

11:08

Ο Τραμπ «κοκκινίζει» το πετρέλαιο - Κρατά τα 100 δολάρια το Brent

11:07

«Εκτόξευση» άνω του 3% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:04

Η Holcim ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cementos Pacasmayo

10:54

Premia Properties: Πώληση ακινήτου logistics στη Θεσσαλονίκη