Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:22

Τραμπ: «Θα μπορούσα να αποσύρω όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη»

10:04

Φρεντέρικσεν απαντά σε Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται - Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ»

09:52

Μητσοτάκης για F-35: Να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ

09:45

Κοντογεώργης για καλάθι ΔΕΘ: «Πολλοί θα δουν τον εαυτό τους στα μέτρα που θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου»

09:41

Έρχονται νέες επενδύσεις στο ελληνικό οικοσύστημα του διαστήματος

09:39

Τουλάχιστον 21 νεκροί από κατολίσθηση στη βορειοδυτική Κίνα

09:36

Ρύθμιση για ρήτρα απολιγνιτοποίησης κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή

09:30

Η Eurobank και η Inbank ξεκινούν συνεργασία embedded finance στην Ελλάδα

09:27

Πετρέλαιο: Νέο ράλι 3,5% μετά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν

09:23

Η Άνδρος ανάμεσα στα καλύτερα ευρωπαϊκά νησιά, που προτείνονται στους Γάλλους ταξιδιώτες​​​​​​​​​​​​​​​

09:05

Mykonos Chocolate: Η ιδέα έξι Μυκονιατών έγινε sold out μέσα σε λίγες ημέρες

08:53

Τι δικαιούμαι ως ενοικιαστής εάν ο ιδιοκτήτης δεν επισκευάζει βλάβες

08:44

Ζουν μεγαλεία οι κοτομπουκιές - Γιατί όλοι τις λατρεύουν

08:35

Προσωρινό «φρένο» στις αγορές από Temu και Shein βάζει ο δασμός των 3 ευρώ

08:31

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Στους 3.685 οι νεκροί - Η κυβέρνηση θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας

08:19

Γιατί ο Σκέρτσος «παίζει» Πορτοκάλογλου - Ποιος θα παίξει τάβλι με τον Πολάκη - Η γκαρσονιέρα της Καρυστιανού

08:15

LNG: Η Ευρώπη επιστρέφει ως η αγορά - κλειδί του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου

08:11

ΕΕΕΠ: Νέα παρέμβαση για την ταυτοποίηση παικτών - Στο μικροσκόπιο οι διαδικασίες KYC στο online gaming

08:06

Η μεταρρύθμιση για το νερό περνά στην τελική ευθεία - ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αναλαμβάνουν 70 παρόχους ύδρευσης

07:58

ΒΟΑΚ - AKTOR: «Κορδέλες» στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος αλλά και… χρονική παράταση

07:53

«Πάγος» στον νέο διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες στους δρόμους κατά των παραβάσεων

07:52

Ρούτε: «Απολύτως απαραίτητες» οι νέες αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν - «Αποφασιστική» απάντηση υπόσχεται η Τεχεράνη

07:43

Δημογραφικό: Εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι μισοί αλλοδαποί το τελευταίο έτος - Μειώθηκε ο πληθυσμός τους κατά 133.000 άτομα

07:32

Lamda - Ελληνικό: Ακίνητα από… «χρυσό» αξίας 1,7 δισ., «50άρης» ο Riviera Tower - «Χαμός» στη Little Athens

07:22

Χρηματιστήριο: Έσπασε ξανά το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου μερίδων - Τα πολυετή υψηλά φέρνουν νέο κόσμο στο ταμπλό

07:15

Ακίνητα: Η ατζέντα της ΔΕΘ για να πάρει ανάσα η κτηματαγορά

07:10

Η κίνηση της Eurobank - Είδε μπροστά - Το νέο μέτωπο της Ryanair

23:54

Θεμιστοκλέους: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αεροδιακομιδές από το 2021

23:40

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του πρίγκιπα Χάρι κατά της Daily Mail

23:27

Μακρόν: Η Γαλλία θα επιστρέψει στη Συρία πάνω από 50 εκατ. ευρώ της οικογένειας Άσαντ