Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:15

Qualcomm: Το αδύναμο forecast «επισκίασε» κέρδη και έσοδα α' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:59

Έρχονται καταιγίδες κατηγορίας «3» - Συστάσεις από Πολιτική Προστασία

23:46

Τουλάχιστον 170 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Νιγηρία

23:35

Στη Μόσχα κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης για επαφές με Ρώσους αξιωματούχους

23:21

Alphabet: Έσοδα 113,83 δισ. δολαρίων το δ' τρίμηνο - Ισχυρές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2026

23:09

Wall Street: Νέα πτώση 1,51% για Nasdaq με βαρίδι τα τσιπ - Απώλειες 17,31% για ΑMD

22:55

Μασκ για έρευνα στα γραφεία του Χ: Aυθαίρετες δικαστικές ενέργειες με πολιτικά κίνητρα

22:41

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Ιράν: «Την Παρασκευή στο Ομάν οι κρίσιμες συνομιλίες»

22:28

Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο το «ναυάγιο» ΗΠΑ - Ιράν

22:16

Σχεδόν βέβαιος πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ο Ντόναλντ Τραμπ

22:05

Μυτιληναίος: Η πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί πλέον - Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσες αποφάσεις

21:54

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Θλίψη για την πρόσφατη τραγωδία στο Αιγαίο

21:53

Νέα προειδοποίηση Τραμπ σε Ιράν: Ο Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να ανησυχεί πολύ

21:41

Χατζηδάκης: Να μην αδικούμε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού

21:39

Ο Γκουτέρες ανησυχεί για «κατάρρευση» της Κούβας λόγω της έλλειψης πετρελαίου

21:35

Το «μπουσταρισμένο» δολάριο «έκαμψε» τον χρυσό

21:33

Συρία: Αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

21:25

Κορκίδης: Κοινωνική υποχρέωση η στήριξη της αντικαρκινικής έρευνας μέσω της εταιρικής ευθύνης

21:21

ΗΠΑ: Ισόβια στον Ράιαν Ράουθ που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο 2024

21:14

Γκιλφόιλ: Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η ΟΝΕΧ αναζωογονεί τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα

21:09

Ζελένσκι: 55.000 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από την αρχή του πολέμου

21:04

Κεραμέως για Εθνική Κοινωνική Συμφωνία: Θλιβερό το «όχι σε όλα» της αντιπολίτευσης

20:54

Συμφωνία συνεργασίας ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά

20:50

CrediaΒank: Εγκαίνια του 1ου καταστήματος Νέας Εμπειρίας στη Θεσσαλονίκη

20:36

Μητσοτάκης: Ομιλία στην παρουσίαση των υπηρεσιών Hellenic Heritage την Πέμπτη

20:21

Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές - Το «Προλαμβάνω» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

20:15

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα σε ευρώ - δολάριο και γεωπολιτική αβεβαιότητα

20:04

Η Ελλάδα μεταξύ των 6 χωρών με προγράμματα για τον καρκίνο - Υποστήριξη χρειάζεται το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

19:53

Axios: Προς κατάρρευση οι προγραμματισμένες συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

19:44

Ινστιτούτο Νόμπελ: Ζητά εξηγήσεις από πρώην πρόεδρο της Επιτροπής για σχέσεις με τον Έπστιν