Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:47

«Καμίνι» η Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος θέλουμε να πεθάνουμε»

15:43

Atlantic SEE: Συμφωνία 9 δισ. δολαρίων με τη Venture Global για 20 χρόνια

15:29

Νάξος: Οι εμπειρίες που αζίζει να ζήσετε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

15:27

Μπέσεντ: «Οι ΗΠΑ θα επιβλέπουν το ξεπάγωμα των ιρανικών assets»

15:26

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων συστήνει στα ξενοδοχεία να μην φωτοτυπούν ταυτότητες πελατών

15:23

Λαβρόφ: Η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στα σημεία στα οποία συμφωνήθηκαν στην Αλάσκα με Τραμπ

15:17

Πράσινα τιμολόγια: Αναπροσαρμογές με «μέτρο» φέρνει ο Ιούλιος - Γιατί δεν αποκλείονται ελαφριές αυξήσεις

15:16

Μπορείς να καταλάβεις πόσο θα ζήσει κάποιος από μία και μόνο απάντηση, σύμφωνα με μελέτη

15:15

ΓΣΕΕ: Θετικό βήμα το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής

15:05

Πλοία ήδη διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό

15:00

Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2026

14:56

Τραμπ: Δεν θα υπάρξουν διόδια στα Στενά του Ορμούζ

14:54

Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο «εμπόριο» αποδείξεων στα βενζινάδικα - Πώς θα γίνει το μπλόκο

14:43

Politico: Σχέδιο για «κέντρα επιστροφής» μεταναστών σε Ρουάντα και Ουζμπεκιστάν - Πρωτοστατεί η Ελλάδα

14:42

demataki.gr: Σχεδόν διπλασίασε τζίρο και αποστολές στο πρώτο πεντάμηνο του 2026

14:37

Τετ α τετ AKTOR - DFC δια χειρός Γκιλφόιλ

14:30

Κικίλιας: «Συμμαχία Ελλάδας - Ιταλίας για ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία και λιμάνια»

14:29

Μπακογιάννη: Ούτε ένα κόμμα στο Σύνταγμα που εξυπηρετεί το αφήγημα των εχθρών της δημοκρατίας

14:19

DECA Investments: Απόκτηση του 40% της Dotsoft μέσω του Diorama II

14:19

Τράπεζα Πειραιώς: Κατώτατος μισθός 1.700 ευρώ και νέες παροχές με τη συλλογική σύμβαση

14:19

Ιράν: «Το πρωτόκολλο συμφωνίας, διακήρυξη ήττας των ΗΠΑ»

14:19

Η ΕΕ θα εκδώσει ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2026

14:11

Καύσωνας: Σήμερα 94 εκατ. Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C

14:05

Τρεις νεκροί στη Ρωσία από ουκρανικά πλήγματα και διακοπή ηλεκτροδότησης σε πόλη της Κριμαίας

14:05

Ερντογάν: «Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο για τη διάλυση του PKK»

14:02

Πιερρακάκης για δάνεια του Νόμου Κατσέλη: Κάνουμε το μέγιστο που μας επιβάλλει η πολιτική ευθύνη

13:50

Καύσωνας: Σε κόκκινο συναγερμό 16 ιταλικές πόλεις - Ρεκόρ ζέστης στη Γαλλία

13:37

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο κοντά από τη Γη

13:25

Αγαπηδάκη: Το «Προλαμβάνω» ήρθε για να μείνει - Τα sms θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους πολίτες κάθε χρόνο

13:20

Πεσκόφ: Η πυρηνική αποτροπή προστατεύει τον κόσμο από έναν παγκόσμιο πόλεμο