Tip of the Day

Πρεμιέρα σήμερα για το Καλάθι του Μαθητή

28-08-2024 | 09:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το Καλάθι του Μαθητή

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 28 Αυγούστου το «Καλάθι του μαθητή», μέτρο που στόχο έχει να κρατηθούν οι τιμές, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Το μέτρο θα ισχύσει έως και τις 15 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όχι μόνο να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, αλλά να μειώσουν το περιθώριο κέρδους, ώστε τα σχολικά να είναι φθηνότερα από πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχολικό Καλάθι: Αυλαία 28 Αυγούστου - Έρχονται αυστηροί έλεγχοι

Στο καλάθι εντάσσονται:

  • Σχολικές τσάντες
  • Κασετίνες
  • Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
  • Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
  • Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές
  • Στυλό
  • Γόμες
  • Ξύστρες
  • Διαβήτες
  • Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)
  • Φωτοτυπικό χαρτί

Τα προϊόντα που περιλαμβάνει το καλάθι εντάσσονται στις διατάξεις για το πλαφόν κέρδους και για αυτό θα υπάρξουν άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτερο πρόστιμο για σχετικές παραβάσεις έχει πενταπλαστιαστεί και έχει ανέβει στα 5 εκατ. ευρώ μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα (1) τουλάχιστον προϊόν, εφόσον διαθέτουν προϊόντα της κατηγορίας αυτής προς πώληση στους καταναλωτές. Οι υπόχρεοι αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχολικά είδη: Βαρύς ο λογαριασμός - Πόσο θα κοστίσει το καλάθι του μαθητή

Πώς ενημερώνεται ο καταναλωτής

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικά:

α) Μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή,

β) μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας/καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα και γ) μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Επίσης, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.

Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Επίσης, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

Ιράν: Αναμένεται επιστολή του προέδρου Πεζεσκιάν «προς τον αμερικανικό λαό» τις επόμενες ώρες

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα

20:51

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απαντά στην πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα με επιθέσεις»

20:36

Πούτιν: «Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι απλούστατα αδύνατη»

20:28

Βασίλης Φουρλής: Αυτό θα είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία - Η επόμενη μέρα για τη Holland & Barrett

20:24

AnimaWings: Νέες απευθείας πτήσεις από Ρουμανία προς Αθήνα

20:17

Παπασταύρου: «Ορόσημο η ένταξη των πρώτων μπαταριών στο σύστημα ηλεκτροδότησης»

20:07

Ιράν: Ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ - Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου

19:52

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «Βατερλώ» του Μαρτίου

19:32

SpaceX: Εμπιστευτικό αίτημα για IPO με αποτίμηση έως 1,75 τρισ. δολάρια

19:32

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις

19:18

Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος - «Ξεκινάμε για την ελπίδα»

19:07

Υποχωρεί το πετρέλαιο «πιάνοντας vibes» αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

19:07

Eli Lilly: Ο FDA ενέκρινε για το χάπι αδυνατίσματος Foundayo - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά GLP-1

18:55

Στο Στε η απόφαση για το glamping στις Κολυμπήθρες Πάρου

18:41

Νικολοπούλου (Επ. Ανταγωνισμού): Στο μικροσκόπιο ο αγροδιατροφικός κλάδος - Συγχωνεύσεις, βιωσιμότητα και έλεγχοι

18:36

Reuters: Ο Βανς έχει συνομιλίες με «διαμεσολαβητές» για τον πόλεμο στο Ιράν

18:27

Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους 121.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος

18:25

FT: «Χτύπημα» του Ιράν στις υποδομές cloud της Amazon στο Μπαχρέιν

18:17

Eurobank: Καλεί τους μετόχους σε ΓΣ στις 28 Απριλίου για μέρισμα και ακύρωση ιδίων μετοχών

18:11

ΕΑΕΕ: Αυξήθηκε στο 44,9% η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές μετά την υποχρεωτικότητα

18:09

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

18:03

Το Ιράν θα καλοσώριζε τη Ρωσία ως μεσολαβητή για επίλυση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή